Poplavna ravnica Jovsi očara na prvi pogled. Foto: www.kapele.si
Poplavna ravnica Jovsi očara na prvi pogled. Foto: www.kapele.si
Kapele so postale središče ekoturizma v brežiški občini. Foto: www.kapele.si

S projektom, ki je nosil naslov Upravljavski modeli in informacijski sistem, so Kapele veliko pridobile. Ljudem naj bi približali izjemne naravne lepote 1.500 hektarov velikega nižinskega gozda Dobrava in blizu 400 hektarov veliko poplavno ravnico Jovsi.

Tu sta posebej bogata rastlinski in živalski svet; naravovarstveniki so prav na tem predelu Slovenije odkrili več ogroženih ptic, med njimi strogo nadzorovanega kosca.

Vas, ki je postala središče ekoturizma v občini Brežice
V stari osnovni šoli Kapele so uredili naravoslovno-informativno sobo, sanirali strugo Šice, na robu mokrišča Jovsi postavili slikovit opazovalni stolp in obnovili 194 vrb, poskrbeli za pozno košnjo na 100 hektarih travnikov in tako zavarovali številni ptičji zarod, redno kosijo 66 hektarov zaraslih travnikov, v gozdu pa so zakupili tudi 100 ekocelic in postavili več informativnih tabel in oznak ter izdali številne zloženke in brošure. Brežiški župan Ivan Molan pravi, da bo treba to zdaj ponuditi domačim in tujim turistom, ljubiteljem narave in miru.

Kot je pojasnil Tone Cerjak, predstavnik skupnosti Kapele, so s projektom pridobili skoraj 500.000 evrov evropskih sredstev. Prav zato so lahko postali tudi središče ekoturizma v občini Brežice.