Star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec. Po videnem, to z lahkoto potrdimo. Foto: MMC RTV SLO
Star slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec. Po videnem, to z lahkoto potrdimo. Foto: MMC RTV SLO
Peter Poles o kuhanju

Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku je bil za vse gurmane kraj kot iz sanj. In teh gurmanov, predstavnikov sedme sile, se je zbralo res veliko. Skupni projekt ministrstva za gospodarstvo, Slovenske turistične organizacije in založbe Darila Rokus je vreden vse pohvale, petico si zasluži tudi za organizacijo.

V središču zanimanja so bili 75-minutni film v sedmih jezikih na DVD-ju Slovenija - Gastronomija, v katerem v glavni vlogi nastopa vsestranski Peter Poles, nov turistični katalog v slovenskem in angleškem jeziku Okusiti Slovenijo ter knjiga v slovenskem in angleškem jeziku z istoimenskim naslovom, pod katero se je podpisal prof. dr. Janez Bogataj.

Po nagovorih veljakov in ob sproščenem ter zabavnem povezovanju Petra Polesa se je druščina preselila v jedilnico, kjer so se vsem zbranim dobesedno začele cediti sline. Jedi, o katerih smo še pred nekaj minutami le poslušali in jih gledali, so postale resničnost.

Oči so bile takoooo velike
Od posod in s krožnikov so nas zapeljivo vabile različne jedi: nekaj hladnega (šebreljski želodec, bakala na belo, kraški pršut ter koroška skuta s čebulo in bučnim oljem), nekaj toplega (jota, bloška kavla ali trojka, loška medla, forflcova juha s češplji, bograč in korejevec), nekaj glavnega (idrijski žlikrofi z bakalco, koline, kislo zelje, bujta repa in matevž, kranjska klobasa v refošku, jurjeva kapa, štruklji, ljubljanski leteči žganci in goriški golaž z belo in rumeno polento) ter nekaj sladkega (prekmurska gibanica, potice, ljubljanske skutne palačinke s pehtranom, kobariški štruklji in kocovi rateški krapi), vse skupaj pa so gostje lahko poplaknili še s cvičkom, pinelo, z zelenom, s klarnico, z vitovsko grganjo, rebulo, s teranom, z refoškom, malvazijo, s šiponom in z ranino.

Anja Pavlič

Peter Poles o kuhanju
Že ob prihodu nas je pričakal kruh z olivami in s figami ter kuhana klarnica. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Hribar, direktor Direktorata za turizem, in priznani etnolog Janez Bogataj sta se že pred uradnim začetkom zapletla v pogovor, nato pa sta nagovorila tudi zrbano množico. Foto: MMC RTV SLO
Za novinarje je bilo odlično poskrbljeno, saj smo dobili veliko materiala. Foto: MMC RTV SLO
Peter Poles, navihan kot vedno, se je na kraj dogajanja pripeljal kar s starim kolesom. Foto: MMC RTV SLO
V knjigi, ki bo zagotovo prepričala marsikaterega tujca, da jo bo odnesel domov, je predstavljenih 24 gastronomskih regij Slovenije in 170 značilnih slovenskih jedi. Foto: MMC RTV SLO
Nad skupnim projektom je bil zelo zadovoljen tudi Dimitrij Piciga, glavni pri Slovenski turistični organizaciji. Foto: MMC RTV SLO
Potem ko smo si ogledali prispevek o tem, kako se naredi prava prekmurska gibanica, se je ta sladica naenkrat znašla tudi v Petrovih ustih ... Foto: MMC RTV SLO
... nato pa smo bili tudi drugi povabljeni na pokušino jedi. Potica seveda ni smela manjkati. Foto: MMC RTV SLO
Goriško regijo je zastopal golaž z belo in rumeno polento. Foto: MMC RTV SLO
Mislite, da zna vsaka slovenska gospodinja pripraviti štruklje? Foto: MMC RTV SLO
Preverjeno - Slovenija omamno diši. Na fotografiji sta na levi strani korejevec in bloška kavla ali trojka, na desni pa loška medla in forflcova juha s češplji. Foto: MMC RTV SLO
Kras in Primorsko sta na Gorenjsko poleg kraškega pršuta prinesla šebreljski želodec in bakala na belo. Foto: MMC RTV SLO
Boste poskusili pripraviti to predjed tudi sami? Foto: MMC RTV SLO