Dvor Jezeršek na Zgornjem Brniku je bil za vse gurmane kraj kot iz sanj. In teh gurmanov, predstavnikov sedme sile, se je zbralo res veliko. Skupni projekt ministrstva za gospodarstvo, Slovenske turistične organizacije in založbe Darila Rokus je vreden vse pohvale, petico si zasluži tudi za organizacijo.
V središču zanimanja so bili 75-minutni film v sedmih jezikih na DVD-ju Slovenija - Gastronomija, v katerem v glavni vlogi nastopa vsestranski Peter Poles, nov turistični katalog v slovenskem in angleškem jeziku Okusiti Slovenijo ter knjiga v slovenskem in angleškem jeziku z istoimenskim naslovom, pod katero se je podpisal prof. dr. Janez Bogataj.
Po nagovorih veljakov in ob sproščenem ter zabavnem povezovanju Petra Polesa se je druščina preselila v jedilnico, kjer so se vsem zbranim dobesedno začele cediti sline. Jedi, o katerih smo še pred nekaj minutami le poslušali in jih gledali, so postale resničnost.
Oči so bile takoooo velike
Od posod in s krožnikov so nas zapeljivo vabile različne jedi: nekaj hladnega (šebreljski želodec, bakala na belo, kraški pršut ter koroška skuta s čebulo in bučnim oljem), nekaj toplega (jota, bloška kavla ali trojka, loška medla, forflcova juha s češplji, bograč in korejevec), nekaj glavnega (idrijski žlikrofi z bakalco, koline, kislo zelje, bujta repa in matevž, kranjska klobasa v refošku, jurjeva kapa, štruklji, ljubljanski leteči žganci in goriški golaž z belo in rumeno polento) ter nekaj sladkega (prekmurska gibanica, potice, ljubljanske skutne palačinke s pehtranom, kobariški štruklji in kocovi rateški krapi), vse skupaj pa so gostje lahko poplaknili še s cvičkom, pinelo, z zelenom, s klarnico, z vitovsko grganjo, rebulo, s teranom, z refoškom, malvazijo, s šiponom in z ranino.
Anja Pavlič
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje