Več kot polovica prenočitev je bila od božiča do novega leta. Po podatkih državnega statističnega urada so zdraviliške občine ustvarile kar 44 odstotkov vseh prenočitev v državi. Foto: BoBo
Več kot polovica prenočitev je bila od božiča do novega leta. Po podatkih državnega statističnega urada so zdraviliške občine ustvarile kar 44 odstotkov vseh prenočitev v državi. Foto: BoBo

Domači gosti so z 32.884 prihodi poskrbeli za 6,9 odstotka večji obisk kot decembra 2014, tujih gostov pa je bilo skoraj za 10 odstotkov več.

Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer je povedal, da so podobne razmere tudi pri prenočitvah, kjer so prav vsi kazalniki rasti pozitivni. Ponekod je bila rast dvomestna, predvsem pri gostih v kampih. Rast prihodov tujih gostov v kampih je bila tako decembra 26,2-odstotna, pri tujih prenočitvah v kampih pa 13,8-odstotna, in to predvsem na račun italijanskih gostov.

Slovenska naravna zdravilišča so tako decembra gostila 59.415 gostov, kar je dobrih osem odstotkov več kot decembra 2014, prenočitve domačih in tujih gostov pa so decembra porasle za 5,7 odstotka, na 192.752.

"Več kot polovica prenočitev je bila ustvarjena od božiča do novega leta. Po podatkih državnega statističnega urada so zdraviliške občine ustvarile kar 44 odstotkov vseh prenočitev v državi," je dejal Altbauer.

Leto 2016 bo izziv
Meni, da bo letošnje leto po tako visoki rasti v letu 2015 pravi izziv, še posebej zaradi izjemno kompleksnih varnostnih vprašanj v Evropi in s tem povezanih ukrepov, ki jih je sprejela tudi Slovenija.

Altbauerja razveseljuje to, da bo imela znova osamosvojena Slovenska turistična organizacija na voljo bistveno več sredstev za promocijske dejavnosti in da sta leti 2016 ter 2017 namenjeni izpostavljanju zdravih voda kot krovne teme.

S tem bo po Altbauerjevih besedah zdraviliški produkt dobil še ustreznejše mesto v splošni promociji kot vodilni turistični produkt v Sloveniji. V skupnih dejavnostih so si slovenska naravna zdravilišča zadala velikopotezne cilje. Število prihodov in prenočitev želijo letos povečati za od tri do štiri odstotke.

"Pri tem pa želimo še nadgraditi kakovost storitev, kar je tudi prava in realna osnova za dvig cen naših storitev, saj bomo le tako tudi poslovno uspešnejši," še pravi Altbauer.