V Monsu ciljno spremljajo porabo električne energije, zemeljskega plina in pogonskega goriva, razvili pa so tudi lasten okoljski portal. Foto: BoBo
V Monsu ciljno spremljajo porabo električne energije, zemeljskega plina in pogonskega goriva, razvili pa so tudi lasten okoljski portal. Foto: BoBo

Mons je zdaj tako šele drugi slovenski hotel, ki se ponaša s tem priznanjem - še pred tem si ga je prislužil Bohinj Park Hotel, ki se je tako prvi zapisal delovanju na ravni svetovnih okoljevarstvenih standardov.

Green Globe je svetovno razširjen certifikat, v akreditacijski sistem pa je vključenih 83 držav. Namen programa je opredeliti turistična podjetja in destinacije, ki skrbijo za okolje in učinkovito ravnanje z odpadki, vodo in energijo, pa tudi zmanjšati operativne stroške turističnih podjetij.

Certificiranje standarda temelji na strogih merilih. Pri kategorizaciji ekoloških hotelov se komisija osredotoči na pet področij. Ocenjuje se energija (vpliv objekta na okolje), voda (ravnanje z vodo, odpadna voda), odpadki (ločevanje, reciklaža), ekodejavnosti (izobraževanja, delavnice) in varovanje okolja (spodbuda "fair-trade" dobaviteljev).

Za certifikat so se morali pošteno potruditi
Z namenom integracije trajnostnega razvoja v poslovanje so v Hotelu Mons sprejeli različne ukrepe. Razvili so tudi lastno blagovno znamko, ki deluje v skladu z zahtevami Green Globe certifikata. V okviru hotela danes deluje poseben odbor "green team", ki na rednih srečanjih skrbi za trajnostni razvoj, meri in vpeljuje nove standarde.

V izvajanje dejavnosti so vključeni tudi vsi zaposleni, ki se udeležujejo strokovnih usposabljanj, svojo družbeno odgovornost kažejo z izdelanim načrtom ločenega zbiranja odpadkov in vzpostavitvijo ekotočk. Prav tako ciljno spremljajo porabo električne energije, zemeljskega plina in pogonskega goriva, razvili pa so tudi lasten okoljski portal, poroča STA.