Dr. Seshadri, ki je leta 1977 doktoriral iz matematike, je prvi indijski veleposlanik v Sloveniji. Funkcijo je nastopil 1. marca 2007. Pred tem je v Washingtonu delal kot predstavnik indijske gospodarske zbornice. Ima soprogo Vidyo in dva sinova: Niranjana in Pranaya. Foto: Embassy of India
Dr. Seshadri, ki je leta 1977 doktoriral iz matematike, je prvi indijski veleposlanik v Sloveniji. Funkcijo je nastopil 1. marca 2007. Pred tem je v Washingtonu delal kot predstavnik indijske gospodarske zbornice. Ima soprogo Vidyo in dva sinova: Niranjana in Pranaya. Foto: Embassy of India

Ko sem izvedel za to, da bom postal velepslanik, so mi nekateri prijatelji povedali, kako lepa je vaša država in kako všeč mi bo tukaj. To se je izkazalo za resnično.

Veleposlanik s soprogo po zelenjavo najraje zavije na ljubljansko tržnico. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

V tako lepi in blagoslovljeni državi bi se morda lahko malo bolj sprostili.

Kremšnita
Slovenske kremne rezine očarajo vsakogar. Foto: MMC RTV SLO

The Slovenia Times in Radio Slovenia International sta prejšnji teden že šestič zapored podelila nagrade Guest Star. Nagrade so namenjene posameznikom iz tujine, ki so za svoje delovno okolje izbrali Slovenijo, s svojo nadarjenostjo in osebnostjo pa pripomogli k ustvarjanju sodobne, odprte in strpne družbe v Sloveniji, so v sporočili organizatorji.

Na prireditvi, ki je bila v Kinu Šiška, so bili razglašeni zmagovalci v štirih kategorijah, in sicer na področju kulture, gospodarstva, diplomacije ter športa, ki so jih z glasovanjem izbrali bralci The Slovenia Times in poslušalci Radia Slovenia International. V kategoriji diplomacija je nagrado prejel veleposlanik Republike Indije Villur Sundararajan Seshadri, ki je zaslužen za poglobitev odnosov med Indijo in Slovenijo.

Vabimo vas k branju pogovora s prvim indijskim veleposlanikom v Sloveniji.


Dobili ste nagrado za poglabljanje odnosov med Indijo in Slovenijo. Kako vidite glavne podobnosti in glavne razlike med obema državama?
Glede na različno zgodovino, kulturne korenine in geografsko razdaljo obstajajo med državama očitne razlike. A na ravni posameznikov vidim podobnosti, kot so močna želja po uspehu, podjetniški duh in poudarjanje pomembnosti izobrazbe v družinah. Opazil sem tudi veliko zanimanja za literaturo, glasbo in druga področja umetnosti, tudi za filme.

Imate podatke o tem, koliko Indijcev živi v Sloveniji? Kako je organizirana indijska skupnost v Sloveniji? Prirejate tudi redna srečanja?
Vse Indijce povabimo, da se prijavijo na veleposlaništvu, a nisem prepričan, če imamo popoln seznam. Po naših podatkih je v Sloveniji od 70 do 100 Indijcev, med drugimi tudi zaposleni na veleposlaništvu in njhove družine. Nekaj je zaposlenih v podjetjih, nekaj pa je tudi študentov. Poleg tega je tudi nekaj Indijk in Indijcev, ki so se poročili s Slovenkami in Slovenci in se ustalili tukaj. Je pa tudi nekaj Slovenk in Slovencev, ki so se poročili z Indijkami in Indijci in se preselili v Indijo.

Z vsemi Indijci, ki se odzovejo na naša vabila, se srečamo na naša praznika, 15. avgusta - to je naš dan neodvisnosti - in 26. januarja - naš dan republike -, ko se še posebej potrudimo priti v stik z vsemi ljudmi indijskega rodu, ki živijo v Sloveniji.

Kaj je tista indijska stvar, brez katere si tudi v Sloveniji ne morete predstavljati življenja? Kaj vedno prinesete z obiskov v domovini?
V glavnem gre za prehrambne izdelke, kot so začimbe, nekaj značilnih indijskih rastlin, indijski čaj in indijski mangi, ki imajo posebno aromo in okus.

Kdaj ste prvič obiskali Slovenijo?
Takrat, ko sem prevzel službo veleposlanika, torej 15. februarja 2007, sva prišla sem s soprogo.

Ste si, preden ste prišli živeti sem, Slovenijo drugače predstavljali? Kaj je glavna sprememba v vašem dojemanju Slovenije? Ste imeli kakšne predsodke, ki jih zdaj nimate več, so se pojavili še kakšni novi?
Ko sem izvedel za to, da bom postal veleposlanik, so mi nekateri prijatelji povedali, kako lepa je vaša država in kako všeč mi bo tukaj. To se je izkazalo za resnično. A rekli so mi tudi, da bo delo zelo sproščeno in da bom imel veliko prostega časa, kar ni ravno res. Ustanavljanje novega veleposlaništva je zelo časovno zahtevno - ne le vzpostavljanje arhiva in iskanje nove rezidence, ampak tudi ustanavljanje struktur in poti za graditev tržnih in ekonomskih vezi, kulturnih interakcij, akadameskih izmenjav in tako naprej. A to, da sem ves čas zaposlen, dela moje prebivanje tukaj še prijetnejše.

Obstaja kakšna slovenska navada, ki je še vedno nikakor ne morete razumeti,?
Da, trdo delo! V tako lepi in blagoslovljeni državi bi se morda lahko malo bolj sprostili.

Kako pogosto obiščete Indijo?
Enkrat, včasih dvakrat na leto. Zaradi razdalje je težko pogosto potovati tja.

Kaj pa slovenska hrana? Kaj je vaša najljubša jed v Sloveniji?
Z ženo sva vegetarijanca in vaše solate in druga zelenjava so odlične, še posebej tiste s tržnice v središču Ljubljane. Rada imava vaš kruh in tudi tu je ogromno izbire. Zanimiva je tudi vaša pridelava različnih vrst medu. Redno jeva štruklje, za nas so zanimive tudi jedi s polento, saj imamo pri nas podoben način priprave. Pri sladicah je izbira široka: od sadnih pit in peciv do potice in kremnih rezin ... Moja žena je navdušena nad raznoliko ponudbo sladoledov.

Ko sem izvedel za to, da bom postal velepslanik, so mi nekateri prijatelji povedali, kako lepa je vaša država in kako všeč mi bo tukaj. To se je izkazalo za resnično.

V tako lepi in blagoslovljeni državi bi se morda lahko malo bolj sprostili.