Sorica je rojstna vas slikarja Ivana Groharja. Foto: RTV SLO
Sorica je rojstna vas slikarja Ivana Groharja. Foto: RTV SLO
Pogled na Sorico
Sorica upravičeno velja za eno najlepših slovenskih vasi. Foto: RTV SLO

S svojo lego meji tako na spodnjo Gorenjsko (Selška dolina), zgornjo Gorenjsko (bližina Bohinja) kot na Primorsko. Le nekaj kilometrov nad vasico se skriva smučišče Soriška planina. Sorica je primerno izhodišče za številna smučišča, saj sta le nekaj minut vožnje oddaljena tudi Cerkno in Kobla.

Sorica je najbolj znana kot rojstna vas znanega slikarja Ivana Groharja. V čast znamenitega impresionista vsak konec junija poteka Groharjev teden, v katerem se zvrstijo številne kulturne prireditve. V Groharjevi domačiji je mogoče obiskati tudi ustvarjalni tečaj slikanja.

Vasica z le nekaj sto prebivalci je pogosto prizorišče športnih prireditev. Na Soriški planini pogosto priredijo tekme svetovnega pokala sankačev na naravnih progah. Konec avgusta pa na strmih cestah do Soriške planine poteka gorska preizkušnja voznikov relija.

Vas se poleti kopa v prelepi naravi, pozimi pa svoj čar daje zasnežena narava. Zato ni čudno, da je bila skoraj sanjska podoba Sorice prizorišče znanega slovenskega filma Lucija.

S. J.