Trenutno je gostov iz Rusije 33 odstotkov manj, medtem ko je prenočitev manj za 38 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno je gostov iz Rusije 33 odstotkov manj, medtem ko je prenočitev manj za 38 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Ti so v prvih osmih mesecih ustvarili 1,043 milijona prenočitev - delež domačih prenočitev se je tako povečal na 56,1 odstotka. Kot so sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, so domači gostje ob 8,3-odstotni rasti prihodov ustvarili 4,3 odstotka več prenočitev.

Tudi nekateri glavni tuji trgi kažejo pozitivne premike, tako po številu prihodov kot prenočitev. Italijanski gostje so tako ob petodstotni rasti v osmih mesecih ustvarili štiri odstotke več prenočitev. Vendar pa turisti iz Italije zaostajajo za avstrijskimi gosti, ki so med tujci najštevilnejši v slovenskih naravnih zdraviliščih - gostov iz Avstrije je bilo za tri odstotke več, ustvarili pa so odstotek več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Med pozitivnimi trendi so v skupnosti zdravilišč izpostavili tudi goste iz Hrvaške. Teh je bilo za devet odstotkov več in so se številu uvrstili na tretje mesto med tujci. S petodstotno rastjo prenočitev pa gostje iz Hrvaške zasedajo šesto mesto med prenočitvami tujcev.

Zdravilišča ponovni vzpon opažajo tudi pri gostih iz Srbije, izredno velik skok pa so naredili gostje iz Izraela, pri katerih so zaznali 49-odstotno rast prihodov in 42-odstotno rast pri prenočitvah - njihov delež v skupnem številu je sicer še zelo majhen in dosega 3,3 odstotka.

Težave pri Rusih in Nemcih
Težavno leto pa se še naprej kaže pri gostih iz Rusije, ki so poleti sicer nekoliko omilili skoraj polovični izpad iz prvih šestih mesecev. Po pričakovanjih bo do konca leta njihov izpad le od 30- do 35-odstoten. Trenutno je gostov iz Rusije 33 odstotkov manj, medtem ko je prenočitev manj za 38 odstotkov.

Za zdravilišča pa je skromen delež gostov iz Nemčije - ta je glede na enako obdobje lani skoraj nespremenjen. "Na nemškem trgu pravega preboja enostavno ne uspemo doseči in nujno bo treba strniti vrste in povečati razpoložljiva sredstva za dvig prepoznavnosti zdraviliško-termalnega produkta na tem pomembnem trgu," so poudarili v skupnosti naravnih zdravilišč in pojasnili, da so nekatere dejavnosti s Slovensko turistično organizacijo in izbranimi organizatorji potovanj iz Nemčije letos že začeli, za večji preboj pa je dela še veliko.

Bolje, a še vedno ne dovolj dobro
"Letošnja sezona je torej boljša kot lanska, ne moremo pa biti evforični in govoriti o nekakšnih rekordih, saj bomo o njih lahko govorili šele, ko bomo dosegali takšne cene in s tem tudi poslovne rezultate, da bodo rekordni tudi dohodki vseh zaposlenih v slovenskih naravnih zdraviliščih in v celotnem slovenskem turizmu," so poudarili.

Jesenska bera bo po pojasnilih skupnosti odvisna predvsem od preteklih vlaganj in številnih dejavnosti, ki jih izvajajo. "Pravi izziv pa bo za vse nas predstavljalo prihodnje leto, ko bo treba dobre rezultate potrditi, preseči in doseči dobro finančno poslovanje v vseh turističnih družbah - tako v slovenskih naravnih zdraviliščih kot tudi v vseh turističnih družbah v Sloveniji," so še dodali v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.