V Sloveniji je 5.000 lastnikov motornih sani

Lastniki motornih sani v Sloveniji, ki jih je približno 5.000, si že vrsto let prizadevajo za boljše predpise o vožnji z motornimi sanmi. Zdaj so pri tovrstnih užitkih na snegu precej omejeni - še tam, kjer je vožnja z motornimi sanmi dovoljena, imajo težave z dostopom. Želijo si več reda, saj bo potem tudi laže preganjati tiste, ki pravil ne upoštevajo, pravijo.

"Možnost uporabe motornih sani je tudi na nekaterih gozdnih cestah, če tako določa oziroma če to omogoča režim ali pa lastnik, upravljavec ceste," pojasnjuje Alojz Sladič z generalne policijske uprave. Podobno velja za nekatere druge neplužene ceste.

A da pridejo sankači do takšne ceste, morajo največkrat čez območje, kjer vožnja s sanmi ni dovoljena. To pa je le ena izmed zagat za ljubitelje motornega sankanja, ki si želijo, da bi tudi v Sloveniji določili in uredili trase, kjer bi bila vožnja dovoljena pod določenimi pogoji. Sankači bi tako natančno vedeli, kje lahko vozijo, urejene proge in boljši nadzor pa bi omogočali tudi večjo varnost in manj nedovoljenih voženj v naravi.