V tržnem letu 2010/2011 je stopnja samooskrbe v bilanci za vino v Sloveniji znašala 96 odstotkov, kažejo končni podatki državnih statistikov. Foto: EPA
V tržnem letu 2010/2011 je stopnja samooskrbe v bilanci za vino v Sloveniji znašala 96 odstotkov, kažejo končni podatki državnih statistikov. Foto: EPA

Podatki državnih statistikov kažejo, da je bilo v Sloveniji proizvedenih največ belih vin, in sicer 68 odstotkov celotne proizvodnje. V skupni proizvodnji vina je največji delež, 63-odstotni, prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, 28 odstotkov vse proizvodnje pa je predstavljala proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom.

V skladu z uredbo Evropske komisije je bila za tržno leto 2010/2011 namreč objavljena končna bilanca za vino po novi razdelitvi kakovostnih razredov vina - vino se po kakovostnih razredih deli na vina z zaščiteno označbo porekla, vina z zaščitenim geografskim poreklom, sortna vina ter ostala vina.

Gre za končne podatke za tržno leto 2010/2011, decembra pa smo objavili tudi začasno bilanco za tržno leto 2011/2012. Prebivalec Slovenije je v tem opazovanem obdobju po podatkih državnega statističnega urada v povprečju popil 39,9 litra vina, proizvodnja vina pa je znašala 849.800 hektolitrov.