Animirani Marino obiskovalcem predstavi osnovne značilnosti parka. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Animirani Marino obiskovalcem predstavi osnovne značilnosti parka. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

"Pozdravljeni raziskovalci! /.../ Dobrodošli pri meni doma, v Krajinskem parku Strunjan," uporabnike aplikacije nagovori ljubki črnoglavi galeb Marino in jih popelje na pustolovščino čez park. Pripoveduje njegove značilnosti in posebnosti, kot na primer: "Voda v laguni je precej plitka, v povprečju meri zgolj pol metra. /..../ Plima in oseka jo polnita in povsem izpraznita, zato je tako čarobna."

Direktor krajinskega parka Strunjan, Marko Starman, pojasnjuje, kako aplikacija deluje: "Ko pridete do posamezne točke, ti aplikacija pove osnovno zgodbo o tisti točki, potem pa lahko bistveno več izveš na sami tabli, največ pa v informacijskem središču."

Digitalizacija turizma je v naglem porastu. Igrificiran avdio vodnik pritegne prav vse generacije – tudi mlajše, ki na ta način spoznavajo kulturno in naravno dediščino na sproščen način.

Pokukajo lahko tudi v preteklost in podrobneje spoznajo edino slovensko morsko laguno. "To je bila včasih ribogojnica – tu se je gojilo ribe tako, da so ribe same prišle noter in potem si jih ujel v past. Stjuži danes rečemo hitra restavracija za ptice, zato pa imamo toliko novih ptic, ki redno obiskujejo to našo območje," razlaga Starman.

"Opažamo, da je največ slovenskih in nemško govorečih uporabnikov, s tem da Slovenci raje izberejo krajšo učno pot, nemško govoreči pa daljšo," o uporabnikih aplikacije pove Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož.

Prva je dolga kilometer in pol, druga pet. Od aprila do danes je prek aplikacije Nexto Zgodbe Strunjana igralo 324 uporabnikov, Z odzivom so zadovoljni. Mali galeb Marino pa je postal tudi del akcije, s katero obiskovalce ozaveščajo o pomenu pravilnega ravnanja z odpadki.

Medtem pa tečejo gradbena dela za posodobitev dotoka morske vode v soline, kjer se je zaradi podnebnih sprememb morska gladina precej zvišala. Na ta način želijo podaljšati sezono pobiranja soli.

Strunjanske zgodbe v aplikaciji