Kapelica sv. Vida je od ceste oziroma parkirišča oddaljena le nekaj minut hoje, tako da je sprehod primeren tudi za starejše. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Kapelica sv. Vida je od ceste oziroma parkirišča oddaljena le nekaj minut hoje, tako da je sprehod primeren tudi za starejše. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Krajinski park Goričko skriva številne lepote. Med kostanjevo-bukovimi gozdovi v dolini Bukovniškega potoka je nastalo akumulacijsko jezero, v bližini katerega stoji kapelica sv. Vida. Voda iz izvira sv. Vida naj bi imela zdravilno moč za oči. Po ljudskem izročilu so nekateri z umivanjem bolnih oči z vodo iz tega izvira celo spregledali. Pred leti so v okolici kapelice ugotovili ugodna energijska sevanja in nastal je naravni park blagodejnih energetskih sevanj.

V tišini dlani obrniti k tlom in zapreti oči
Če greste po Vidovi poti, boste tako na kratkih razdaljah našli 26 zdravilnih mest. S pitjem vode iz izvira sv. Vida lahko dosežete energetske učinke na telesni in duševni ravni. Na posamezni točki se je treba v tišini popolnoma sprostiti. Roke morajo biti čim bolj sproščene in spuščene ob telesu. Dlani naj bodo obrnjene proti tlom, prsti razprti. Po telesu in v dlaneh boste že po nekaj sekundah začutili prijetno toploto. Vsak postanek prinese drugačne učinke.

Vsaka točka ima svoje učinke
Na prvi energetski točki naj se zadržujejo tisti, ki imajo žolčne in ledvične kamnje, na šesti tisti, ki jih mučijo glavoboli in vrtoglavice. Za revmatike bo koristen postanek na točki 15, če se nikakor ne morete odpovedati kajenju ali alkoholizmu, naj bi pomagala točka številka 17 ... Če obiskovalec na točki ne čuti toplote ali hladne sapice, točka ni primerna zanj in smiselno je zamenjati mesto.