Največ vas bo stal obisk Postojnske jame. Foto:
Največ vas bo stal obisk Postojnske jame. Foto:
Bled, Blejski otok
Noben ogled Slovenije ni popoln brez Bleda. Foto: EPA
Turisti so navdušeni nad Logarsko dolino. Foto: RTV SLO

Največ bodo obiskovalci za vstopnine odšteli v Postojnski jami, vseeno pa še vedno obstajajo kraji, kjer je obisk zastonj.
Za obisk naše najbolj obiskane naravne znamenitosti Postojnske jame je treba odšteti 22 evrov za odrasle in nekaj več kot 13 evrov za otroke. Kot je povedala Sabina Paternost iz Postojnske jame, d. d., so cene prilagojene strukturi gostov, saj je kar 90 odstotkov obiskovalcev jame iz tujine.
Lani je imela Postojnska jama okoli pol milijona obiskovalcev iz več kot 130 držav. Največ obiskovalcev je bilo iz Italije, približno 20 odstotkov, sledijo domači gosti, na tretjem mestu so Nemci, na četrtem pa Japonci. Paternostova je pojasnila, da se zavedajo, da je cena za domače obiskovalce precej visoka, zato jim poskušajo ponudbo približati z različnimi akcijami.
Znižane cene za domače obiskovalce imajo večinoma tudi med šolskimi počitnicami. Paternostova je povedala še, da podatke o akcijah objavljajo na spletnih straneh jame, opažajo pa, da se domači obiskovalci nanje odzivajo.
Postojnska jama, d. d., ima koncesijo za upravljanje postojnskega jamskega sistema. Od pobranih vstopnin 30 odstotkov namenijo koncesijski dajatvi, ki se razdeli med državo ter občini Postojna in Pivka, "preostali znesek pa se vrača v razvoj, stroške, tako kot pri vsaki delniški družbi", je razložila Paternostrova. 75-odstotni lastnik družbe je podjetje Batagel & Co., četrtinski delež pa ima postojnska občina.
Cenejše Škocjanske jame
Škocjanske jame, ki so vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine, lahko obiščemo za 15 evrov, za otroke pa je treba plačati sedem evrov. Sredstva, zbrana z vstopninami, so namenjena izključno vzdrževanju parka Škocjanske jame. Tudi v Škocjanskih jamah prevladujejo obiskovalci iz tujine, teh je kar 75 odstotkov.
Za vstop v Krajinski park Logarska dolina z osebnim avtomobilom je treba plačati šest evrov, če se tja odpravimo peš iz bližnjih krajev, pa ne plačamo ničesar. Takso pobira podjetje Logarska, d. o. o., v katerem so družbeniki lastniki zemljišč v Logarski dolini. Kot so nam zatrdili pri podjetju, ki takso pobira, so sredstva namenjena izključno vzdrževanju poti in infrastrukture, odvozu smeti ter pripravi promocijskega in informativnega materiala.
Posebej treba plačati še parkirišče
Za obisk slapa Savice v Bohinju je treba odšteti 2,5 evra za odrasle, otroci, dijaki in upokojenci pa imajo poseben popust. Obiskovalce bo morda presenetilo, da je treba ob obisku slapa Savice ob vstopnini posebej plačati tudi parkirišče na začetku poti, vendar to parkirnino pobira zasebnik prek podjetja Sklad za razvoj Triglavskega narodnega parka, ki pa po besedah predstavnika Turističnega društva Bohinj nima nobene zveze s Triglavskim narodnim parkom. So pa pri turističnem društvu zagotovili, da gredo sredstva iz pobranih parkirnin in vstopnin vedno in izključno samo za vzdrževanje parkirišč in poti.

Turistično društvo Bohinj obiskovalcem Bohinja svetuje nakup kartice "gost Bohinja", ki je namenjena vsem, ki vsaj dve noči prenočijo v Bohinju. S kartico, ki stane 10 evrov, lahko obiskovalci Bohinja povsod parkirajo brezplačno, deležni pa so tudi številnih popustov pri vstopninah, najemu koles, javnem prevozu, vožnji z ladjo po jezeru in podobnem.
Zastonj le sprehod
Sprehod okoli Blejskega jezera je sicer zastonj, obiskovalci pa morajo plačati parkirnino, ki znaša evro na uro. Gostje na Bledu so podobno kot v Postojnski jami v 90 odstotkih tujci, največ pa je Italijanov, Nemcev in Britancev. Kot je povedala Maja Rimahazi iz tamkajšnje turistične organizacije, se da tudi na Bledu vedno najti parkirišča, ki so brezplačna oziroma cenovno ugodna, če obiskovalci le niso preveč zahtevni in se zadovoljijo tudi s parkirnim mestom malo dlje od jezera. "Parkirnine gredo v občinski proračun in predstavljajo velik prihodek občine Bled," je še dodala Rimahazijeva.

Če si boste zaželeli ogledati Sečoveljske soline, boste morali za vstopnino plačati pet evrov oziroma 3 evre za otroke, dijake in upokojence. Tudi tu gre denar od vstopnin le za obnovo in obratovanje Krajinskega parka Sečoveljske soline.