Osnovni namen kartice je spodbujati trajnostni turizem na Gorenjskem, kar pomeni razpršiti goste po vseh 18 gorenjskih občinah. Foto: BoBo
Osnovni namen kartice je spodbujati trajnostni turizem na Gorenjskem, kar pomeni razpršiti goste po vseh 18 gorenjskih občinah. Foto: BoBo

Osnovni namen kartice je spodbujati trajnostni turizem na Gorenjskem, kar pomeni razpršiti goste po vseh 18 gorenjskih občinah s cilji spoznavanja manj znanih krajev, podaljševanja časa bivanja in povečevanja uporabe javnega prevoza.

S kartico, ki bo gostom omogočala popuste in brezplačne oglede, želijo povečati lokalno porabo turistov v regiji - in sicer za dva odstotka letno - ter promovirati Gorenjsko kot trajnostno destinacijo. Do konca leta 2013 naj bi bilo v distribucijski sistem kartice vključenih sto atrakcij, kartico pa naj bi uporabljal najmanj odstotek turistov.

"Vemo, da gostje ne poznajo občinskih meja, in prav je tako. Gorenjska kot regija lahko gostu res ogromno ponudi, od naravnih, kulturnih in zgodovinskih do kulinaričnih posebnosti in znamenitosti," je dejala direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, ki upa, da bodo pilotni projekt začeli že z letošnjo glavno poletno sezono.

Več turistov, več delovnih mest
Na Gorenjskem sicer letno približno 500.000 gostov ustvari nekaj več kot 1,5 milijona turističnih prenočitev. V letu 2013 pa naj bi s pomočjo omenjenega projekta že našteli 800.000 gostov in dva milijona nočitev. Prav tako naj bi se število zaposlenih v turizmu na Gorenjskem povečalo s 3.500 na 4.500.