Prejšnji mesec je Bled obiskalo skoraj 77.000 gostov. Foto: BoBo
Prejšnji mesec je Bled obiskalo skoraj 77.000 gostov. Foto: BoBo

Kot je za STA povedala predstavnica mestnega zavoda za turizem Monika Jurišič Hlevnjak, je njihov Turistično informacijski center v juniju, juliju in avgustu obiskalo okoli 14.000 gostov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, od tega kar 91 odstotkov tujih, večinoma iz Italije, Španije, Francije, Nemčije in Avstrije.

V letošnjih poletnih mesecih, če izvzamejo lanske nočitve in prihode po zaslugi Ofema, je rast turističnih prihodov v primerjavi z letom prej šestodstotno višja – teh je bilo okoli 102.800, in primerljivo število prenočitev, ki so jih našteli okoli 172.500. Okoli 45 odstotkov vseh prenočitev so ustvarili gostje iz Nemčije, Poljske, Slovenije, Češke in Italije, pri čemer domači gostje predstavljajo le osem odstotkov, vse preostale so ustvarili tujci.

Sorodna novica Zaradi obiska prvega polletja se v turističnih krajih veselijo

Hiša Najstarejše trte je sicer od začetka julija v prenovi, njena ponudba pa je na voljo na nadomestni lokaciji v bližnji Kulturni četrti Minoriti. Junija so sicer na osrednji lokaciji zaznali kar 77 odstotkov več gostov kot leto prej, medtem ko je obisk na nadomestni lokaciji v juliju in avgustu razumljivo upadel, in sicer za okoli 30 odstotkov.

V štajerski prestolnici so lani sicer našteli 544.859 prenočitev, kar je za skoraj četrtino več kot leto prej, rekordno statistiko pa gre pripisati predvsem največjemu športnemu festivalu, ki so ga doslej gostili, pa tudi nazivoma naj evropske kulinarične destinacije in TOP 3 evropske destinacije.

Na Zavodu za turizem Maribor pričakujejo, da se bo trend primerljivih rezultatov obiska ali umirjene rasti zaradi jesenskih dogodkov nadaljeval, septembra pričakujejo okoli 43.000 prenočitev in 25.000 turističnih prihodov.

Junija in julija v slovenski Istri ponekod nekoliko manj gostov kot lani, a večmesečne skupne številke kažejo obisk, podoben lanskemu ali malo boljši

V Portorožu in Piranu so junija in julija skupaj našteli 540.256 prenočitev oz. za tri odstotke manj kot lani, a na Turističnem združenju Portorož ocenjujejo, da bi lahko to že avgusta nadoknadili. Junija so našteli 206.559 prenočitev, kar je šest odstotkov manj kot lani, julija pa 333.697 prenočitev, kar je enako kot lani. Tujci so junija opravili 68 odstotkov vseh prenočitev, julija pa 75 odstotkov vseh prenočitev. Julija je pri njih dopustovalo največ Madžarov, Avstrijcev, Nemcev in Čehov, kažejo podatki Turističnega združenja Portorož.

V 25 dneh avgusta so v Portorožu in Piranu našteli 306.711 prenočitev, v celotnem lanskem avgustu pa 352.139. Tujci so avgusta letos v omenjenem obdobju opravili 78 odstotkov vseh prenočitev. Hotelskih prenočitev pa je bilo v 28 dneh avgusta približno 173.000 oz. za pet odstotkov več kot lani, iz česar pri združenju sklepajo, da bodo tudi rezultati za vse nastanitvene zmogljivosti vsaj na lanski ravni. Sedemmesečno število prenočitev je 1.014.899, kar je enako kot lani.

Julijski večji požar v lokalih na portoroški plaži na srečo ni vplival na tamkajšnji turistični obisk. Drugih posebnosti v združenju niso opazili, je pa med drugim opazen porast madžarskih gostov, ki jih je bilo julija in avgusta največ med tujimi turisti. Julija so Madžari ustvarili za 11 odstotkov več prenočitev kot lani.

Optimistične so napovedi za jesen, ko se obeta tudi veliko prireditev. V Portorožu in Piranu pričakujejo, da se bo poletna sezona podaljšala tudi v september in oktober. Septembra bi lahko ustvarili približno toliko prenočitev kot v juniju.

Sorodna novica 80 odstotkov turističnih prenočitev julija ustvarili tuji turisti

V Kopru in Izoli pričakujejo, da bo zasedenost do konca poletja ostala dobra

V Mestni občini Koper so na podlagi podatkov s portala Turistična taksa junija in julija v nastanitvenih obratih opazili za 1,6 odstotka manj obiska in en odstotek manj prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani. Se je pa v prvih sedmih mesecih letošnjega leta število prihodov in prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo, saj je bilo prihodov več za 6,5 odstotka, nočitev pa za 5,5 odstotka, je za STA pojasnila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Helena Brec Loredan.

"Točne podatke za mesec avgust še čakamo, vendar glede na informacije ponudnikov lahko z gotovostjo trdimo, da bo poletna turistična sezona vsaj takšna, kot je bila lani," je dejala in dodala, da ponudniki turističnih storitev napovedujejo, da bo zasedenost do konca poletja ostala dobra.

Po trenutnih podatkih imajo v koprski občini največ gostov iz Nemčije, Madžarske, Italije, Avstrije, Češke in Poljske. Vse več pa je tudi gostov iz Francije in držav Beneluksa.

V občini Izola so v letošnjih poletnih mesecih od 1. junija do vključno 25. avgusta našteli skupno 70.416 prihodov turistov in 278.986 turističnih prenočitev. "Letošnja sezona je običajna in večji nastanitveni ponudniki so z njo zadovoljni, nekateri pa z vidika cenovne politike dosegajo celo boljše rezultate kot lani," so za STA pojasnili v Turističnem združenju Izola.

Za uspeh si štejejo sicer, da je letošnji predsezonski obisk boljši kot pretekla leta. Letos so v predsezonskih mesecih namreč našteli 13 odstotkov več prihodov in 11 odstotkov več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Glede napovedi za september so pri Turističnem združenju Izola postregli s podatkom, da so tamkajšnji večji nastanitveni ponudniki s trenutno zasedenostjo septembra zelo zadovoljni, saj presega 65 odstotkov.

Rezervacije kažejo, da se turistična sezona na Bledu podaljšuje

Največ turistov na Gorenjskem obišče Bled, kjer ustvarijo tudi največ prenočitev. Prejšnji mesec je Bled obiskalo skoraj 77.000 gostov, ki so skupaj ustvarili več kot 218.000 prenočitev s povprečno dobo bivanja 2,8 nočitve. Število gostov in nočitev se je letošnjega julija v primerjavi z lanskim povečalo za tri odstotke.

Sorodna novica Na Celjskem gradu zadovoljni z rastjo obiska, tujcev skoraj toliko kot slovenskih gostov

Dobrih rezultatov se na Bledu nadejajo tudi avgusta, saj so bile nastanitvene zmogljivosti že predhodno dobro rezervirane, sredi meseca pa so zaznali 90-odstotno zasedenost. Rezervacije kažejo, da se turistična sezona na Bledu podaljšuje, saj bodo nastanitve dobro zasedene tudi globoko v jesen, vse do konca novembra, so sporočili iz Turizma Bled.

Medtem ko so v številnih destinacijah že lani in predlani dosegali rezultate iz časa pred pandemijo, se tako v predkoronske čase vrača tudi turistični obisk Bleda. Leta 2019 je od januarja do julija na Bledu 280.000 gostov ustvarilo 630.000 nočitev. V enakem obdobju letos pa je 267.000 gostov ustvarilo 640.000 nočitev.

Na Turizmu Bled zaznavajo spremenjeno strukturo gostov in izjemen upad turistov z azijskih trgov, ki so v kraju običajno prenočili le enkrat. Julija so 99 odstotkov nočitev ustvarili tuji gostje, največ iz Nemčije, Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Belgije, ZDA, Madžarske, Francije, Poljske in Irske.

Vremensko slabši junij je bil opazen tudi v Kranjski Gori

V drugih gorenjskih destinacijah na območju Julijskih Alp, kjer so zaradi ponudbe prostočasnih aktivnosti posebej odvisni od vremena, imajo letos poleti podobne rezultate kot lani. Slabše vreme se je odrazilo na slabšem junijskem obisku, računajo pa, da bo avgust sliko popravil, saj je lani turistični obisk upadel zaradi poplav, ki so prizadele Slovenijo.

Bohinj je junija obiskalo 35.000 gostov, kar je 1,5 odstotka manj kot junija lani, število nočitev pa je bilo s 87.000 nižje za šest odstotkov. Za en odstotek pa se je v primerjavi z lani povečal obisk v juliju, ko so v Bohinju našteli 68.000 gostov in 193.000 prenočitev, od tega so 29.000 prenočitev ustvarili domači gostje.

Vremensko slabši junij je bil opazen tudi v Kranjski Gori. 36.000 gostov je ustvarilo 82.000 nočitev, kar je za en odstotek manj kot junija lani. Julija se je število gostov v primerjavi z letom pred tem povišalo za slab odstotek na 60.500, malenkost pa se je povišalo tudi število nočitev, ki jih je bilo 164.500. V Turizmu Kranjska Gora ocenjujejo, da bodo avgustovske številke še boljše. Prevladujejo tuji gostje. Veliko jih je iz Češke, Poljske, Madžarske in Slovaške, pa tudi iz Nemčije in Italije.

V Radovljici bo v primerjavi z lani zagotovo boljši tudi avgust

Od vremena je močno odvisen tudi turistični obisk na območju radovljiške občine, kjer poleti za največ prenočitev poskrbita dva velika kampa. Junija je 23.000 gostov ustvarilo 53.500 prenočitev, kar je za približno 15 odstotkov manj kot lani. Upad je bil tudi julija, vendar pa je bil precej manjši. Gostov je bilo 47.000, kar je tri odstotke manj kot lani, prenočitev pa 139.000 oziroma en odstotek manj kot julija lani.

Sorodna novica Naraščanje obiska Blejskega gradu se nadaljuje, a še ni potrebe po omejevanju

Kot je pojasnila direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton, je odmik v številu prenočitev v primerjavi lanskim rekordnim julijem minimalen. Večji upad je bil v juniju, vendar pa je bil na drugi strani maj zelo dober. Zagotovo bo boljši od lanskega tudi avgust.

Kar tretjino nočitev so tudi v letošnjem poletju v območju radovljiške občine ustvarili nemški gostje, sledijo Nizozemci, Belgijci, Čehi in Poljaki. Precej pa se je v zadnjih letih v vseh destinacijah Julijskih Alp povečalo tudi število Francozov, je povedala Beton.

Trend rasti se kaže na Škofjeloškem in v Kranju

Vse bolj se na turistični zemljevid Gorenjske z rastjo števila prenočitev uvrščajo tudi kraji na spodnjem koncu regije. Kranj je julija obiskalo okoli 9500 gostov, kar je 10 odstotkov več kot julija lani. Ustvarili so 19.000 prenočitev, kar predstavlja osemodstotno rast. Število prenočitev se je povišalo tudi že junija, in sicer za šest odstotkov na 11.500. Poleti v Kranju močno prednjačijo tuji gostje, saj domači ustvarijo manj kot pet odstotkov nočitev.

Veliko rast zaznava Škofja Loka, ki je letos dočakala odprtje novega hotela, kar omogoča tudi nastanitev večjih skupin. Število prenočitev v škofjeloški občini se je tako junija povečalo za 26 odstotkov, na 4000, v juliju pa za 16 odstotkov na skoraj 7000.

Celotno škofjeloško območje, ki obsega tudi Poljansko in Selško dolino, letos od januarja do julija opaža podobno število gostov kot lani in približno pet odstotkov več prenočitev. Med gosti je največ Francozov, Nemcev, Britancev, Italijanov in Špancev. Podobno kot v Kranju tudi na Škofjeloškem čez poletje prednjačijo tuji gostje. Kot je povedala vodja Turizma Škofja Loka Andreja Križnar, so s sezono zadovoljni.