Na Zavodu za kulturo Bled so zadovoljni tudi z dozdajšnjo sezono poročnih dogodkov, saj se je v prvi polovici tega leta na Blejskem gradu poročilo 16 parov. Foto: BoBo
Na Zavodu za kulturo Bled so zadovoljni tudi z dozdajšnjo sezono poročnih dogodkov, saj se je v prvi polovici tega leta na Blejskem gradu poročilo 16 parov. Foto: BoBo

Na Blejskem gradu so se nekdaj ponašali z rekordnim obiskom, a je ta med pandemijo covida-19 seveda močno upadel, v zadnjih letih pa znova raste. Naraščanje obiska se nadaljuje tudi letos, so sporočili z Zavoda za kulturo Bled, ki upravlja grad.

S pandemijo povezani ukrepi strmoglavili obisk, ki postopno okreva
Blejski grad je v prvih šestih mesecih leta 2024 obiskalo skoraj 186.000 ljudi, kar je 12 odstotkov več kot v prvem polletju lani. 16 odstotkov obiskovalcev je bilo Slovencev, 13 odstotkov Korejcev in 10 odstotkov Američanov. Sledijo Madžari, Italijani, Nemci, Hrvati, Britanci in Poljaki. 55 odstotkov je bilo individualnih gostov, 36 odstotkov jih je na ogled prišlo v organiziranih skupinah, devet odstotkov obiskovalcev pa je imelo vnaprej rezervirano mizo v restavraciji.

Tudi v juliju se je nadaljeval zelo dober obisk gradu, saj so od začetka leta pa do 1. avgusta našteli skoraj 242.000 obiskovalcev. V celotnem letu 2023 so na gradu našteli 412.000 obiskovalcev, v predkoronskem letu 2019 pa 570.000. Takrat so celo že morali začeti razmišljati, kako preprečiti (pre)veliko gnečo na gradu ob določenih dnevih in urah. A je nato v letu 2020 obisk strmoglavil zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo. S postopnim okrevanjem, ki sicer še traja, so v tako rekoč pokoronskem letu 2022 že našteli 300.000 obiskovalcev.

Pogled na Blejsko jezero, ki leži ob vznožju Pokljuke in je tektonsko ledeniškega izvora. Foto: BoBo
Pogled na Blejsko jezero, ki leži ob vznožju Pokljuke in je tektonsko ledeniškega izvora. Foto: BoBo

Po oceni direktorice Zavoda za kulturo Bled Lee Ferjan je število obiskovalcev zdaj obvladljivo in se lepo razporedi čez celoten dan. Posebni ukrepi za upravljanje obiska tako vsaj za zdaj še niso bili potrebni. Kljub temu so se pripravili na morebiten vnovičen porast obiska v prihodnje, med drugim so že lani uvedli elektronsko prodajo vstopnic, ki omogoča rezervacijo obiska gradu po urah. V prvi polovici leta 2024 je bilo prek spletne strani Blejskega gradu kupljenih 5,5 odstotka vstopnic.

Sorodna novica Multimedijske vsebine in nova tehnologija: Blejski grad bo dobil novo stalno razstavo

Tudi oživljanje projekta grajskega dvigala
Zavod, ki upravlja grad, skrbi tudi za krepitev tamkajšnje ponudbe s pripravo občasnih razstav in dogodkov, saj se je izkazalo, da ti privabijo tudi veliko domačih obiskovalcev. Tako pa tudi podaljšujejo turistično sezono, saj je ob koncih tedna v nižji sezoni leta obisk gradu enak obisku v poletni sezoni.

Podaljšuje se tudi čas trajanja obiska gradu. "Prizadevamo si, da bi se instantni obisk gradu spremenil v pravo, poldnevno ali celodnevno doživetje in prispeval k podaljšanju bivanja na Bledu," je povedala direktorica zavoda.

Glede na napoved se bodo v jesenskih mesecih lotili tudi priprave gradu na postavitev nove muzejske razstave, pri čemer bo najzahtevnejša obnova lesenih oken. Gradbena dela se bodo izvajala tudi na vstopni točki. Ob vnovični rasti prihodkov pa v Zavodu za kulturo Bled oživljajo projekt grajskega dvigala in začenjajo priprave sanacije hišne kanalizacije na relaciji Bledec–Blejski grad.