Lani so z vzpenjačo prepeljali skoraj 265.000 potnikov. Foto: BoBo
Lani so z vzpenjačo prepeljali skoraj 265.000 potnikov. Foto: BoBo

Zadnja podražitev vozovnice z vzpenjačo - ta sicer že od začetka posluje v rdečih številkah - se je zgodila januarja, a podražitve mestni svet ni potrdil, kar pomeni, da so od januarja zaračunavali vozovnice po neveljavnih cenah. Uradnih pojasnil, zakaj zdaj znižujejo ceno vozovnic, v Javnem zavodu Ljubljanski grad ne dajejo, so pa pojasnili, da se bo cena znižala na isto raven, kot jo je leta 2008 potrdil mestni svet, kar nakazuje, da je ravno to razlog za vračanje na staro raven cen.

Kot navajajo v zavodu, so se decembra odločili za dvig cen dveh vrst vozovnic - vozovnico za povratno vožnjo odraslega, ki se je tako s 1. januarjem podražila za 50 centov in zdaj stane 3,50 evra, in družinsko povratno vozovnico, ki so jo iz sedmih evrov za štiri osebe podražili na deset evrov za pet oseb (dva odrasla in trije otroci).

Nekatere vozovnice že ukinjene, nekatere uradno cenejše od dejanskega stanja
Vendar se od leta 2008 v mestnem svetu potrjenih cen razlikujejo cene še nekaterih vozovnic. Med njimi je cena povratne vozovnice za otroke, dijake, študente in upokojence - zanjo je po sprejetem sklepu mestnega sveta določena cena dva evra, a potnikom to vrsto vozovnice prodajajo po ceni tri evre. Enosmerna vozovnica za vožnjo navzdol ni več za 30 centov cenejša od enosmerne vozovnice za ceno navzgor, ampak obe staneta enako. V primerjavi z "uradnim" cenikom pa je ukinjena tudi mesečna vozovnica, ki je stala 15 evrov. Ali bodo od sobote dalje cenejše tudi te vozovnice, v zavodu LG še niso pojasnili.

Junija povratna vozovnica verjetno štiri evre
Znižanje cen pa bo predvidoma le začasno. Če bodo mestni svetniki konec meseca potrdili predlog sklepa o soglasju k ceni za prevoz s tirno vzpenjačo, bodo nekatere cene višje tudi od trenutnih. Tako bo povratna vozovnica za odrasle stala štiri evre, enosmerna pa 2,2 evra (ne glede na smer vožnje). Povratna vozovnica za otroke, dijake, študente in upokojence naj bi se glede na nazadnje potrjene cene v mestnem svetu dvignila za en evro in tako stala tri evre, a dejansko so vozovnico po taki ceni zaračunavali že od januarja letos. Prav tako je z družinsko povratno vozovnico, ki se po predlogu s sedmih evrov draži na deset evrov, kolikor so uporabniki plačevali že zadnjih nekaj mesecev.