Julijski prizor iz Zadra. Foto: Reuters
Julijski prizor iz Zadra. Foto: Reuters

Po uradnih podatkih je julija Hrvaško obiskalo za tri odstotke manj turistov kot v enakem obdobju lani, nižja pa je tudi zunajpenzionska poraba.

Manj turistov, enako število prenočitev, precej počitniških hiš in apartmajev pa praznih – to je trenutna slika hrvaške turistične sezone.

Boris Žgomba, predsednik združenja potniških agencij, je dejal: "Letos imamo 43.000 več turističnih ležišč kot lani in pričakovati je bilo, da vsa ne bodo polna." Dodal je, da so precejšnje razlike tudi v cenah nastanitev.

"Apartma za dve osebi lahko najdete že za od 60 ali 70 evrov pa vse do 270 evrov," je dejala direktorica Turistične zveze Lovran Zvjezdana Klobučar Filčić. Ob tem je dodala, da lahko za isto ceno najdete apartma s petimi, pa tudi s tremi zvezdicami.

Dvig cen kaže posledice tudi v zunajpenzionski porabi, predvsem v gostinskih objektih.
"Julija smo gostinci imeli padec prihodkov za od 10 do 20 odstotkov, na otokih pa poročajo kar o polnižjem zaslužku kot lani," je opozorila predsednica združenja gostincev Jelena Tabak.

Da imajo letos slabše rezultate, poročajo tudi iz nekaterih hrvaških marin. Marina Punat na Krku je imela julija kar za 20 odstotkov manj gostov kot v enakem obdobju lani, dubrovniška marina pa za 15 odstotkov manj.

Zaradi manjšega povpraševanja je večina turističnih nastanitev, predvsem lastniki apartmajev, pa tudi hoteli, te dni začela zniževati svoje cene.