Razmere skrbijo turistične delavce. Foto: BoBo
Razmere skrbijo turistične delavce. Foto: BoBo

V črnogorskem turističnem mestu Budva je na začetku julija bivalo za petino manj gostov kot v enakem obdobju lani. Manj gostov kot preteklo leto so imeli tako v hotelih kot v zasebnih namestitvah, rezultati pa so po mnenju turističnih delavcev še slabši od uradnih. V Budvi je na območju od plaže Jaz do Buljarice v prvem tednu julija bivalo 26.432 gostov ali 19 odstotkov manj ljudi kot lani.

Sorodna novica V Črni gori s turističnim obiskom niso zadovoljni

Hotelskih gostov je bilo za 15 odstotkov manj (11.130 gostov), v zasebnih namestitvah pa 14.478 ali 23 odstotkov manj kot na začetku lanskega julija. Povečalo se je število tistih, ki počitnikujejo v kampih. Tam so našteli 236 gostov oziroma 71 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Več razlogov za neobljudenost

"Nekateri hoteli so polni, velik del pa jih je na pol praznih," je dejal predsednik združenja ponudnikov namestitev v Budvi Aleksandar Jovanović in ocenil, da je v Budvi letos celo 40 odstotkov manj turistov kot lani, posebno v zasebnih namestitvah.

Razlogi za neobljudenost naj bi po njegovih besedah tičali tudi v slabi turistični kampanji in povezanosti, težavah v letalski industriji, slabitvi evra, negotovi jeseni zaradi vojnih razmer in dejstvu, da niso nadomestili gostov iz Ukrajine in Rusije.