Lani je tudi smučišče na gori Zugspitze ostalo brez ljudi. Foto: EPA
Lani je tudi smučišče na gori Zugspitze ostalo brez ljudi. Foto: EPA

Potem ko so bila v prejšnji sezoni francoska smučišča zaradi pandemije covida-19 zaprta, žičničarji upajo, da bo letos drugače. Smučarji, ki morajo na smučarskih napravah in v vrstah obvezno uporabiti maske, so se tako že lahko spustili po progah na manjšem smučišču Porte-Puymorens v Pirenejih in v Val Thorensu v francoskih Alpah.

Tam so prvi dan pričakovali okoli 10.000 smučarjev, v hotelih pa naj bi bilo število rezervacij za začetek sezone rekordno. "Ljudje leto in pol niso smučali, jasno je, da si želijo čim prej vrniti," je povedal direktor turističnega urada Vincent Lalanne in dodal, da so verjetno popolnoma zasedeni, gostje pa še kar kličejo in iščejo namestitve.

27. novembra se bo sicer odprlo tudi smučišče Val d'Isere, do 4. decembra pa bodo sledila še številna druga.

Vrata je odprlo tudi prvo nemško smučišče, v Avstriji se zapirajo

Zaradi covida-19 so preteklo sezono samevala tudi nemška smučišča. Smučarska sezona se je začela tudi v Nemčiji, kjer je bilo na smučišču južnonemške gore Zugspitze, ki je blizu Garmisch-Partenkircha, na dan odprtja okoli 2500 smučarjev, večinoma iz bližnje okolice. Na žičniške naprave smejo le cepljeni in preboleli smučarji, število potnikov v napravah pa je omejeno. Smučišče je začelo delovati kot prvo v Nemčiji, in sicer prvič po zaprtju lani spomladi.

Od 22. novembra pa bo v Avstriji začelo veljati popolno zaprtje, tam tako ne bo več mogoče smučati najmanj do 12. decembra. Posledično bosta svoja vrata začasno morali zapreti smučišči Sölden in Hintertux, kjer so naprave pognali že pred časom.