Foto: Andrej Stopar/RTV SLO
Foto: Andrej Stopar/RTV SLO

O okusih se ne razpravlja, pravi latinski pregovor, in odnos do lepega se vzpostavlja na različne načine. Veliko ljudi meni, da je politično središče Združenih držav Amerike – Washington – dolgočasno. To je krivična in površna ocena, dokaz za to pa je soseska Shaw, kraj z zanimivo zgodovino in prizorišče velikih sprememb. The Cappuccino City.

Foto: Andrej Stopar/RTV SLO
Foto: Andrej Stopar/RTV SLO

Shaw je soseska severovzhodno od središča Washingtona. V zgodovinskem pogledu je zelo povezana s temnopoltimi Američani. Tukaj so se naseljevali nekdanji sužnji in prebivalci se spominjajo temnopoltih vojakov v državljanski vojni. Tukaj je eno izmed prizorišč boja za državljanske pravice temnopoltih.

"Kapučino mesto"

Zakaj "kapučino mesto"? Sociolog Derek Hyra, oče skovanke, meni, da ima kapučino ima enake sestavine kot kava z mlekom, ampak zveni bolj prefinjeno in je dražji. Tako je tudi s soseskami – postajajo vse bolj bele, vse bolj modne – in dražje.

"Največja sprememba se je zgodila v 50. in 60. letih, v času velikih nemirov v Washingtonu. Ta soseska je bila poleg predela Ulice U središče nemirov in je zaradi tega v precejšnji meri pogorela. Premožnejši belci so se odselili in soseska je za približno tri desetletja propadala, tukaj pa so živeli samo temnopolti Američani. Po letu 2000 se je začel intenzivni proces nove gentrifikacije. Začeli so graditi vse te lepe stavbe, začeli so prihajati novi ljudje, obenem pa so začeli izrinjati ljudi, ki so tukaj živeli zadnjih petdeset let," zgodovino mesta povzame prebivalec Jonathan Zember, ki prihaja iz New Yorka.

Foto: Andrej Stopar/RTV SLO
Foto: Andrej Stopar/RTV SLO

Da je gentrifikacija močno zaznamovala mesto, se strinja Dena, ki je po rodu iz Ohia. "Skupnosti tukaj so precej ločene. Imate temnopolto skupnost, ki živi zelo svoj način življenja. Nato je belska lokalna skupnost, tretja skupina pa so prehodni stanovalci, ki so se preselili začasno, ker delajo v državnih službah. Washington je zelo prehodno mesto. Zato so tudi skupnosti zelo ločene."

Zgodovina konflikta

Naš sprehod bi bil popolnoma drugačen, če ne bi bilo pandemije. Sicer pa se pred dvema desetletjema tukaj ne bi niti sprehajali. Za mojim hrbtom je znamenita Tržnica na ulici O.

Foto: Andrej Stopar/RTV SLO
Foto: Andrej Stopar/RTV SLO

Danes tukaj lahko kupujem raviole – naj mi Primorci in Italijani oprostijo, nekoč pa bilo tukaj središče preprodaje mamil in obračunov med mafijskimi skupinami.

"Trupla so padala od vsepovsod," pišejo tedanji časopisi. Zato sprememb ni mogoče gledati le skozi prizmo izginjanja nekega načina življenja in kulture. Nastajajo nove oblike. Predvsem pa nove pridobitve.

"K povedanemu lahko dodam, da je močan tudi kulturnoumetniški utrip soseske. Povsod vidite murale, slišite glasbo, veliko je gledališč, galerij. Vse to ustvarja kulturno podobo tega predela mesta," še doda Jonathan, a Dena nas opozori, da tudi svet kulture in nočno življenje doživljata spremembe. "Veliko je tudi restavracij in barov, veliko v lasti temnopoltih prebivalcev, ampak tudi to se spreminja obenem s sosesko samo."

Foto: RTV SLO
Foto: RTV SLO

Prepoznati duh kraja

Skušate tudi vi v okolju, kamor pridete, začutiti, prepoznati duha kraja? No, sam se nenehno ukvarjam s tem. Morda se motim, ampak zdi se mi, da bo kljub družbenim in političnim napetostim ter spreminjanju soseske genius loci Shawa ostal temnopolt.

Kjer bosta zmeraj nekje zvenela glas Elle Fitzgerald in klavir Duka Ellingtona, ki sta tako pogosto nastopala v gledališču Howard. Morda vam pa to sploh ni všeč. No, v tem primeru lahko gremo na sprehod kam drugam. In čeprav bomo ostali v Washingtonu, bo lahko zgodba precej drugačna.

Kjer je lepše kot doma: V washingtonski soseski Shaw