Tamkajšnji zaposleni so letos že večkrat stavkali. Foto: EPA
Tamkajšnji zaposleni so letos že večkrat stavkali. Foto: EPA

Belgijsko kabinsko osebje letalskega prevoznika Ryanair je s 30. decembrom začelo tridnevno stavko. Irski nizkocenovni prevoznik ima v Belgiji 15 letal, zaradi ukrepa pa naj bi bilo odpovedanih 30 odstotkov poletov prek belgijskih letališč – danes je bilo tako odpovedanih 48 poletov. 30. in 31. decembra ter 1. januarja naj bi bilo skupno prizadetih približno 22.000 potnikov.

"Ryanair se mora spremeniti." Foto: EPA

Tamkajšnji zaposleni so letos že večkrat stavkali, saj zahtevajo, da se v celoti izvaja belgijska delovna zakonodaja. Sindikati so namreč Ryanair obtožili, da nezakonito sili zaposlene v Belgiji, da občasno delajo na drugih lokacijah po Evropi, zlasti v Dublinu, kjer podjetju primanjkuje zaposlenih.

Trdijo tudi, da največja evropska letalska družba po številu prepeljanih potnikov, belgijskim organom za socialno varnost ne prijavlja pravilno plač in včasih izplačuje plače, nižje od državnega zakonskega minimuma. "Želimo, da Ryanair opusti svojo agresivno politiko do zaposlenih," je dejal Didier Lebbe iz sindikata CNE. S sindikatom AVC Puls sta se odločila, da bodo zaposleni to dosegli le s stavko.

Sindikati nameravajo stavkati tudi 7. in 8. januarja, ob koncu tradicionalnih zimskih počitnic v Belgiji. To naj ne bi vplivalo na letala v drugih državah.