Cohen v svojem liku Brüna, avstrijskega gejevskega modnega guruja, na podelitvi MTV-jevih filmskih nagrad prejšnji teden. Foto: EPA
Cohen v svojem liku Brüna, avstrijskega gejevskega modnega guruja, na podelitvi MTV-jevih filmskih nagrad prejšnji teden. Foto: EPA
Nazadnje je Cohen alias Brüno zakuhal tole - pristanek Eminemu na glavo med MTV-jevimi nagradami. Incident je bil zrežiran, tokratna tožba pa je precej bolj resna.
Richelle Olson ni prva, ki toži komika. Je pa prva, ki navaja fizične posledice.

To namreč trdi odvetnik 39-letne Richelle Olson, ki naj bi se s Cohenom in njegovo ekipo med snemanjem Brüna pred dvema letoma zapletla v prerivanje na dobrodelnem turnirju v bingu.

"Dejanja gospoda Cohena in tistih, ki so sodelovali z njim, so vodila v poškodbe, ki so moji stranki popolnoma spremenile življenje," je v izjavi zapisal odvetnik Kyle Madison. "Osredotočen sem le na njeno dobro in na to, da ji zagotovim pravično, primerno in ustrezno nadomestilo za njene trditve."

Prikovana na voziček
Tožba navaja, da je Olsonova dobila možganske poškodbe po padcu, ki se je zgodil kot posledica dejanj Cohena in njegove snemalne ekipe, in da mora zdaj uporabljati bodisi hojico bodisi invalidski voziček.

NBC Universal je navedbe že označil za "popolnoma neutemeljene": "Posneti material celotnega srečanja jasno kaže, da se Sacha Baron Cohen ali kateri koli drug član produkcije ni nikdar ne dotaknil gospe Olsonove niti je ni na kakršenkoli način napadel in da ni dobila nikakršne poškodbe." "Če se bodo Olsonovi odločili, da nadaljujejo svojo neresno tožbo, pričakujemo, da bodo vsi obtoženci popolnoma oproščeni," še dodajajo.

Vulgaren pred upokojenci?
Cohenov zadnji film, Borat (2006), je bil presenetljiva uspešnica. Britanski komik je znan po svojem ustvarjanju bizarnih, nezaslišanih in kontroverznih likov, nič hudega sluteče ljudi pa pogosto zapelje v intervjuje ali situacije, kjer posname njihove odzive. Več ljudi, ki so se pojavili v Boratu, je Cohena tožilo, češ da jih je njegov film osramotil. A tožba Olsonove je resnejša, saj je prva, ki navaja telesne poškodbe.

V Brünu 37-letni Cohen igra slikovitega gejevskega modnega novinarja. Po trditvah Olsonove naj bi komik pristopil k njej maja 2007, češ da snema dokumentarec o bingu. Cohen naj bi se nato na njenem turnirju v bingu pojavil kot Brüno in se pred občinstvom, večinoma starejšimi občani, začel "obnašati vulgarno".

Tožba Olsonove navaja, da se je z igralcem zapletla v ruvanje za mikrofon, on pa naj bi nato poklical svojo snemalno ekipo, da bi jo še dodatno nadlegovala in izzvala njen odziv. Olsonova naj bi nato zapustila oder, sodelavec pa jo je baje našel pri nenadzorovanem joku. Ko je ženska skušala vstati, je padla in pri tem udarila z glavo na betonsko ploščo, ob tem pa dobila možganske krvavitve.

K. S.