Gneča pred slavno Da Vincijevo Mono Lizo v pariškem Louvru. Foto: EPA
Gneča pred slavno Da Vincijevo Mono Lizo v pariškem Louvru. Foto: EPA
Tom Hanks
Ameriški zvezdnik in Audrey Tautou na vznemirljivem lovu za resnico. Foto: EPA
Španski duhovnik Josemaria Escrivan de Balaguer, ustanovitelj skupine Opus Dei.
Papež Janez Pavel II. ga je oktobra 2002 proglasil za svetnika. Foto: EPA
V Franciji že snemajo film po knjižni predlogi. Foto: EPA

Tudi v slovenskih knjižnicah se je v poletnih mesecih skoraj nemogoče dokopati do nje.

Po knjigi že nastaja film s Tomom Hanksom v glavni vlogi, za tiste, ki so knjigo že prebrali, in tiste, ki še čakajo v vrsti na svoj izvod, pa na svoji spletni strani pisatelj navaja nekaj bizarnih, a resničnih dejstev iz knjige. Vseeno pa ne razkrije preveč, da ne bi pokvaril užitka pri branju in razvozlavanju skrivnosti ...

Skrivnostno življenje Leonarda da Vincija


Genialni šaljivec Leonardo da Vinci naj bi v več svojih umetnin skril skrivnostna sporočila. Veliko strokovnjakov se strinja, da celo Da Vincijeva najbolj slavna dela, kot so Mona Liza, Zadnja večerja in Devica v votlini, vsebujejo osupljive posebnosti, ki vse šepetajo enako skrivnostno sporočilo ...

Sporočilo namiguje na šokantno zgodovinsko skrivnost, ki naj bi jo že od leta 1099 varovala evropska skrivna skupina, imenovana Sionsko priorstvo, katere člani naj bi bili tudi sir Isaac Newton, Victor Hugo, Botticelli in Leonardo Da Vinci. Po govoricah sodeč, naj bi bil član tudi pokojni francoski predsednik Francois Mitterrand.

Nerazvozlana šifra
V Veliki Britaniji obstaja kapela s stropom, na katerem stotine kamnitih plošč oblikuje zanimivo večplastno površino. Na vsako ploščo je vklesan simbol, zdi se, da naključno, a skupaj simboli ustvarjajo šifro nedoumljivih razsežnosti.

Sodobnim kriptografom ni uspelo razvozlati te šifre, in tistemu, ki mu uspe razvozlati zapleteno sporočilo, je ponujena bogata nagrada.

V zadnjih letih so geološki ultrazvoki razkrili vznemirljiv obstoj ogromne podzemne kleti, skrite pod kapelo. Skrivnostna klet pa, kot kaže, nima ne vhoda ne izhoda. Do danes kuratorji kapele še niso dovolili izkopavanj.

Opus Dei
Vatikanska prelatura, znana kot Opus Dei, je globoko pobožna katoliška sekta, ki je postala sporna v zadnjem času zaradi obtožb pranja možganov, prisile in nevarne prakse telesnega kaznovanja.

Opus Dei je pred kratkim končal gradnjo 47 milijonov dolarjev vredne nepremičnine - ameriškega sedeža sekte na Aveniji Lexington 243 v New Yorku.

Louvre - kdo te gleda?
Muzej Louvre v Parizu je ena najdaljših stavb na svetu. Sprehod po celotnem obsegu stavbe, oblikovane kot konjska podkev, je dolg skoraj pet kilometrov.

A kljub ogromni površini v Louvru razstavljajo le delček zbirke umetnin, saj je njihova zbirka tako velika.

Znotraj galerij je nameščenih ogromno varnostnih kamer, ki nadzorujejo obiskovalce. Kamer je toliko, da večstoglavo osebje ne bi moglo nadzirati vsega dogajanja.

Pravzaprav je večina kamer nedelujočih.

Hollywoodska uspešnica?
Film po knjigi Da Vincijeva šifra že snemajo, dovolili naj bi jim celo snemanje prizorov v muzeju Louvre. Režira ga Ron Howard, znan po velikih filmskih uspešnicah, med katerimi je tudi Čudoviti um.

Pričakujejo, da bo film velika uspešnica. Poleg superzvezdnika Toma Hanksa bodo v njem nastopili še francoska igralka Audrey Tautou, znana kot prikupna Amelie, Ian McKellen iz Gospodarja prstanov, Jean Reno, Alfred Molina ...