Cartierjeva diamantna zapestnica v obliki panterja z oniksi in očmi iz smaragdov je prinesla kar 4,5 milijona funtov. Foto: Reuters
Cartierjeva diamantna zapestnica v obliki panterja z oniksi in očmi iz smaragdov je prinesla kar 4,5 milijona funtov. Foto: Reuters

V dražbeni hiši Sotheby's so prodali vseh 20 predmetov (med njimi unikatne broške, z različnimi dragimi kamni okrašene zapestnice itd.), največ zanimanja pa so po pričakovanjih požele zapestnica v obliki panterja, okrašena z oniksi, diamanti in smaragdi, ki so jo kljub nekaj manjkajočim kamnom prodali za 4,5 milijona funtov, broška v obliki flaminga, izdelana iz različnih barvnih dragih kamnov, in še ena broška v obliki srca z vgraviranimi inicialkami W. E. (Wallis in Edward), ki je bila izdelana v čast 20. obletnici njune poroke.

Pri Sothebyju so se pohvalili, da je s končno ceno 4,5 milijona funtov zapestnica v obliki panterja postala najdražje prodana zapestnica vseh časov.

Prodajalec in kupec (kupci) neznani
Kdo je dragulje, ki so nekoč pripadali paru, ki še danes simbolizira eno največjih ljubezenskih zgodb, sploh dal na dražbo, ni znano, kot tudi ni povsem jasno, kdo jih je kupil. Dragulji so del zbirke kraljevskih dragocenosti, ki so jo prvič proda(ja)li leta 1987 in zanjo na koncu iztržili kar 50 milijonov dolarjev.

Zgodba kralja Edvarda in Wallis tako očitno še danes buri domišljijo in spodbuja ljudi, da kupujejo predmete, ki so jima nekoč pripadali. Znano je, da se je Edvard le nekaj mesecev po tem, ko je umrl njegov oče in je postal kralj, prestolu odpovedal, saj javnost in angleški parlament nista bila naklonjena njegovi zvezi s 40-letno Američanko (in za povrhu še dvakratno ločenko) Wallis. Kmalu bomo njuno zgodbo lahko gledali tudi na velikih platnih - prav zdaj namreč nastaja film W. E., ki ga režira popzvezdnica Madonna.