Po mnenju mnogih so naši predstavniki odlično opravili svoje delo. Foto: EPA
Po mnenju mnogih so naši predstavniki odlično opravili svoje delo. Foto: EPA
Danska
Veliko pozitivnih komentarjev je bilo namenjenih Danski, ki jo zastopata Chanée & N'evergreen s skladbo In a Moment Like This. Foto: EPA

Glasovi v četrtek so odločili, da slovenski predstavniki, Ansambel Žlindra in Kalamari z Narodnozabavnim rockom, ne bodo nastopili v sobotnem finalu za izbor pesmi Evrovizije 2010 v Oslu. Kot vsako leto pa je že sama Evrovizija dovolj spodbudna tema za takšne in drugačne komentarje.

Kaj je Rok Žlindra povedal za MMC po nastopu na evrovizijskem odru, lahko preberete tukaj.

"Važno je, da pojejo v slovenščini"
Do zdaj se jih je pod novico drugega večera predizbora nabralo dobrih 350 in pričakovano je v njih mogoče prebrati tako pozitivne kot negativne kritike, spraševanje o smislu same Evrovizije (oz. nastopanja Slovenije na izboru) in nepogrešljivi evrovizijski kuhinji ter napovedi najboljših. Uporabnik fisher je zapisal, da je najpomembneje to, da naši predstavniki pojejo v slovenščini. "Pa tudi, če so zadnji," je zapisal pred nastopom naših. Z njim se je strinjal tudi uporabnik striko. "Mi je vseeno, četudi nobene točke ne dobijo, zame je najlepša."

Ali Evropa ni pripravljena sprejeti harmonike?
Z nastopom Ansambla Žlindra in Kalamarov so bili nekateri zadovoljni. "Bravo, naši! Dobro so odpeli, mi smo se super zabavali zraven in to je najbolj pomembno!" je zapisal Dori. Mihacar pa: "Spet slovenceljni samo kritizirate in kritizirate, kako tipično! Letos so ravno zaradi kritik dali na Emi možnost, da samo ljudstvo izbira in glasuje, in smo izbrali oz. ste ( jaz nisem glasoval) Ansambel Žlindra & Kalamari. Dans so odpeli 100-odstotno in več se ni dalo storiti, vsaj iz njihove strani ne. Ansamblu Žlindra in Kalamarom pa čestitke za dober nastop, oni so svoje naredili, ko bomo pa v finalu imeli možnost vpogleda v rezultate in točkovanje polfinala, bomo pa videli, koliko nam je zmanjkalo za finale in ali smo imeli smolo ali Evropa res ni pripravljena sprejeti harmonike."

"Upam, da vsaj uživajo"
Na drugi strani pa seveda ni manjkalo tudi komentarjev, ki niso naklonjeni izbiri letošnjega zmagovalca Eme. Uvrstitev v finale za nekatere sploh ni bilo vprašanje. "Odgovor je seveda ne (uvrstitve v finale, op. a.). Upam, da vsaj uživajo na izletu in se zabavajo. Ker to je bistvo vsem našim bendom, ki nastopajo na tem cirkusu," je zapisal angelmanuel, kin baropu pa je dodal, da je za izbiro "kriv gnil okus ljudi".

Uporabnik exe je zapisal, da je naša skladba "pesem za vaško kmečko veselico, ne pa za na takšen spektakel ... Res smo preveč samouvšečni in samozadostniški Balkanci". Tudi po mnenju uporabnika zarjam imajo slovenski predstavniki "zelo slab izdelek, nič boljša po mojem mnenju ni tudi srbska 'umetnina', ki mi je še enkrat potrdila dejstvo, da ni vse dobro, kar napiše 'veliki' avtor".

Tolažbo našli v nogometu
No, so pa komentatorji kljub neuvrstitvi Slovenije v sobotni finale, našli tolažbo. "Nimaš kej. Sej je bilo pričakovano. Važno, da bomo v fuzbalu prvaki. sLOVEnija!!!" je zapisal bostjan234.

Kako naprej?
In kako Slovenijo pripeljati v finale v prihodnje? "Kot vsi tisti, ki nam je mar, s čim se pojavljamo v tujini, pa naj gre za glasbo ali kaj drugega, že leta dolgo moledujemo, da se pripravi vnaprejšnji izbor 10 najbolj kvalitetnih slovenskih izvajalcev, da se zberejo najboljše skladateljske glavce in pripravijo zares vrhunski, speven, angleški komad, ki lahko poseže po najvišjih mestiv Evrovizije," predlaga suveren123.

Pa tudi način glasovanja bi bilo treba spremeniti. "Letos poleg ljudstva odloča tudi glas strokovne žirije, ki je itak kuhna. Najslabša je mešanica - 1/2 komisija in 1/2 gledalci, ker pol pride ven neki tretjega ... Najboljše, da se uvede samo komisija," meni satli.

"Po drugi strani pa imam jaz tudi spoštovanje do Avstrije, Italije in vseh držav, ki so se še v Evropi odpovedale Evroviziji, saj že res postaja potrata denarja in časa," dodaja.