Letošnji festival smeha in glasbe bo pester. Foto: Urška Boljkovac
Letošnji festival smeha in glasbe bo pester. Foto: Urška Boljkovac

SiTi Teater je sinoči že tretjič odprl letni oder pod krošnjami. Prizorišče SiTi pod zvezdami bo pod platneno streho vsak večer med 1. in 10. septembrom gostilo priznane domače in tuje ustvarjalce z vrhunsko komedijo in koncerti.

Festival smeha in glasbe je sinoči odprl Uroš Fürst z monokomedijo Jamski človek. Čeprav jo je statistično videl že več kot vsak 10. Slovenec – monokomedija je zdaj že skoraj ponarodela – pa je bila tudi sinoči v občinstvu vsaj polovica takih, ki so se z Urošem do solz nasmejali prvič. Dvajsetletnici zimzelene monokomedije so po predstavi ustvarjalci "Jamca" nazdravili skupaj s številnimi znanimi obrazi.

Elza Budau

"Njene pesmi generacije Slovenk in Slovencev prepevajo še danes," so v utemeljivi 14. junija podeljenega Srebrnega reda za zasluge zapisali v uradu Predsednika Republike Slovenije. Elza Budau je odlikovanje prejela za izjemen ustvarjalen opus poezije, šansonov in popevk, pisala je tudi narodnozabavne pesmi, čez 1000 besedil pa jo uvršča med naše najplodovitejše avtorje.

V zgodovino festivala Slovenska popevka je zapisana kot avtorica z največ besedili za pesmi, ki so bile uvrščene v program in ji tako ali drugače skoraj vedno prinesle zmago bodisi žirije bodisi občinstva. Prejela je že tudi viktorja za življenjsko delo in Ježkovo nagrado.

V naslednjih dneh bodo občinstvo v smeh spravljali Gašper Bergant, Žan Papič, Sašo Stare in Tadej Toš s celovečernim stand-up nastopom V prostem slogu. Bogat glasbeni program pa bodo ob poklonu Elzi stkali še Rade Šerbedžija & Jure Ivanušič ter Severa Gjurin z zasedbo, v glasbenih dialogih priljubljenega cikla 1na1 pa se bodo prepletli Gušti & Tomi M. ter Hamo & Tokac. Skupina Katalena vabi na koncert, namenjenim vsem otrokom – predšolskim, šolskim in tistim po duši. Zaključni večer desetdnevnega programa bo pripadel splitski skupini
TBF – The Beat Fleet z njihovo nostalgično obarvano mešanico hip hopa, reggaeja, rap rocka in dalmatinskega melosa.

Danes obiskovalce čaka Poletna noč

Nocoj bo jubilej pod zvezdami počastila velika dama slovenske popevke, Elza Budau. Avtorica več kot tisoč besedil – med katerimi so zimzelene Poletna noč, Brez besed, Pegasto dekle, Samo nasmeh je bolj grenak, Ti si moja ljubezen … – bo na praznovanju svojega 80. rojstnega dne z Big bandom RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla gostila Nuško Drašček, Nino Strnad in Tilna Artača.