Za vilo Leopoldo bi moral Prohorov odšteti 500 milijonov evrov. Foto: EPA
Za vilo Leopoldo bi moral Prohorov odšteti 500 milijonov evrov. Foto: EPA
Mihail Prohorov
Mihail Prohorov naj bi bil najbogatejši Rus. Foto: EPA

Eden izmed najbogatejših Rusov je poleti podpisal pogodbo o nakupu prelepe vile na Azurni obali, položil je že depozit, za svoje novo domovanje pa bi moral odšteti 500 milijonov evrov. A zdaj je ugotovil, da si takšnega izdatka ne more privoščiti, zato se je odločil, da bo umaknil svojo ponudbo, kar pa je razburilo zdajšnjega lastnika, ki mu je želel prodati posest.

Vila Leopolda, ki jo je leta 1902 dal zgraditi belgijski kralj Leopold II., poglede priteguje v Cap Ferratu, nedaleč stran od Nice in Monaka. Ključe njenih vhodnih vrat so v preteklosti že imeli italijanski industrialec in večinski lastnik Fiata Giovanni Agnelli in švicarski bankir libanonskih korenin Edmond Safra, prav Safrova vdova Lily pa je želela zdaj prodati vilo Prohorovu. Lily Safra najprej ni želela prodati vile, a se je na koncu le vdala nenehnim prošnjam ruskega milijarderja.

Prohorov bogatejši od Abramoviča
Prohorov se je lani poleti odločil za nakup vile, plačal je že 39 milijonov evrov pologa, ker pa si zdaj domovanja ne more privoščiti, bo na francoskem sodišču poskušal dobiti nazaj ta denar. Vdova se je odločila, da bo šlo 10 odstotkov depozita, ki ga je položil ruski milijarder, v dobrodelne namene. Večino denarja bo namenila poučevanju otrok, zdravstvenim raziskavam in različnim humanitarnim organizacijam.

Ruska revija Finans je Prohorova januarja letos razglasila za najbogatejšega Rusa, saj so drugi oligarhi zaradi finančne krize izgubili še večje količine denarja kot on. A očitno si niti s tem bogastvom ne more privoščiti najdražje nepremičnine na svetu.