Kako sta si različna. Foto: EPA
Kako sta si različna. Foto: EPA

V Londonu so ob dnevu Guinnessovih rekorderjev pripravili nenavadno srečanje, saj sta se pred znamenitim stolpom Big Ben prvič iz oči v oči (no, ne dobesedno) srečala 251 centimetrov visoki Turek Sultan Kosen in 48,26 centimetra (vsak milimeter je pomemben) visoki Nepalec Čhandra Bahadur Dangi. Oba sta Guinnessova rekorderja zaradi svoje višine, le da je prvi najvišji človek na svetu, drugi pa najnižji.

To je bilo njuno prvo srečanje in oba sta bila nad posebno priložnostjo navdušena. 31-letni velikan Sultan je dejal: "Zelo rad imam London in neverjetno je, da sem dobil priložnost, da spoznam Čhandro. Čeprav je nizek, jaz pa sem visok, sva imela v življenju podobne težave in bitke. Ko sem pogledal v njegove oči, sem videl, da je dober človek."

77-letni Nepalec, ki so ga odkrili šele pred dvema letoma, zato se je šele pri 75 letih zapisal v knjigo vseh rekordov, je bil podobno vzhičen: "Vse življenje sem si želel potovati in zapis v Guinnessovo knjigo rekordov mi je to omogočil. Nadvse ponosen sem, da lahko po vsem svetu predstavljam Nepal in da me ljudje tako prisrčno pozdravljajo."

Na dan Guinnessovih rekordov so sicer po vsem svetu potekali različni dogodki, na katerih se je skupno zbralo kar 600.000 ljudi. V Londonu se je tako zbralo največ ljudi, oblečenih v pingvine do zdaj, v Šanghaju je množica postavila rekord največjega števila ljudi, ki hkrati v postelji zajtrkujejo, v Franciji pa so plesalci izvedli največ znamenitih brc v plesu kankan v 30 sekundah.