Hitler je v muzeju predstavljen kot zlomljen človek v svojih zadnjih urah življenja. Foto: EPA
Hitler je v muzeju predstavljen kot zlomljen človek v svojih zadnjih urah življenja. Foto: EPA

V berlinskem muzeju Madame Toussaud so v začetku julija razstavili kip Adolfa Hitlerja, ki ga je le nekaj ur po odprtju razstave eden izmed obiskovalcev obglavil, pri tem pa kričal: "Nič več vojne!" Moškega so sicer takoj aretirali, a so ga po preiskavi izpustili, saj je priznal, da je šlo le za stavo.

V muzeju pa so se kljub negativnemu odzivu na voščenega Hitlerja, odločili, da voščeno lutko obnovijo in jo znova postavijo na ogled. Po obglavljenju jo zdaj pred morebitni novimi napadalci ščiti steklena stena. Nacistični diktator je sicer predstavljen v svojih zadnjih urah življenja, v bunkerju, kamor se je s sodelavci skril zadnje dni pred koncem vojne in kjer si je 30. aprila 1945 vzel življenje.

Odločitev, da bo v berlinskem muzeju Madame Toussaud svoje mesto dobila tudi voščena lutka Hitlerja, je sprožila val polemik o njeni primernosti. Kritiki so poudarjali, da je tovrstna odločitev muzeja neokusna in neprimerna, saj naj bi bil muzej Madame Toussaud namenjem predvsem brezskrbni zabavi.

A predstavniki muzeja so ostali neomajni. "Hitler predstavlja pomemben del berlinske zgodovine, ki ga ni moč spregledati," so zapisali v izjavi za javnost.