Terapije z živalmi so dokazano pozitivno vplivale na ljudi. Foto: Reuters
Terapije z živalmi so dokazano pozitivno vplivale na ljudi. Foto: Reuters

Toskanski kraj se je odločil, da bo na prvo mesto postavil domače ljubljenčke. Mesto Lucca je znano predvsem po renesančnih zidovih in srednjeveških stolpih, svetu pa se želi predstaviti v modernejši luči. Želi postati prvo do domačih ljubljenčkov prijazno "pametno mesto".

Prva do kosmatincev prijazna pobuda, ki jo financira Evropska unija, načrtuje obogatitev mesta s programi terapij z živalmi in potmi, ki bodo namenjene sprehajanju psov. "Živali so ključni del naše družbe, vendar se jih pri urbanem načrtovanju velikokrat ignorira," je dejal Francesco Di Iacovo, profesor agrikulturne ekonomije na Univerzi v Pisi, ki vodi shemo Human-Animal Smart City. Mesta naj bi živali velikokrat obravnavala le v povezavi s čistočo in nadzorom potepuških mačk ali psov, več pobud pa naj bi bilo potrebnih na področju negovanja interakcije med človekom in živalmi.

Projekt naj bi tako vključeval tudi območja, kjer si bodo prebivalci in njihovi zvesti prijatelji odpočili ali pa se družili. Prav tako naj bi razvili aplikacijo, ki bo lastnikom pokazala, kje se nahaja voda, kjer bi se živali lahko odžejale, je povedala Diletta Moretti, arhitekta načrtov. Poudarila je tudi, da je za izboljšanje počutja ključna ravno stvaritev, ki spodbuja vez med človekom in psom.

Mesto naj bi razmišljalo tudi o tem, da bi domače ljubljenčke vključili v šolski proces izobraževanja in v domovih za ostarele vpeljali terapije z živalmi. Olajšali naj bi tudi možnost, da ljudje svoje kosmatince vzamejo v službo ali na javni prevoz. "Končni cilj je imeti integrirano živalsko politiko," je še dodal Di Iacovo.

Hišni ljubljenčki imajo na človeka blagodejen učinek

Skrb za hišnega ljubljenčka naj bi, predvsem zaradi zahtevane telesne dejavnosti, pomagala pri zmanjševanju možnosti srčnih obolenj, debelosti in visoke ravni holesterola.

Raziskave so pokazale, da imajo domači ljubljenčki na človeka pomirjujoč vpliv. Nedavna raziskava Univerze v New Yorku pravi, da so hišni ljubljenčki povezani z boljšim duševnim zdravjem in zmanjšanjem osamljenosti predvsem v času zaprtja zaradi pandemije covida-19.