Kenguruja so na Madžarsko poslali, da bi povečali gensko raznolikost živali v ujetništvu. Foto: EPA
Kenguruja so na Madžarsko poslali, da bi povečali gensko raznolikost živali v ujetništvu. Foto: EPA

Samička je ograjo kletke preskočila, ker je bila vznemirjena, pravi direktorica ljubljanskega živalskega vrta Zdenka Fischinger. Njeno jutro se je namreč začelo drugače kot običajno, saj oskrbniki kengurujem niso zgolj prišli počistit kletke in jih nahranit, ampak so jih začeli loviti.

To je samičko tako vznemirilo, da je preskočila ograjo, odskakljala proti vhodu za obiskovalce živalskega vrta, se splazila pod njim in se odpravila proti Brdu. Daleč ni prišla, saj se je utrudila. Nato pa so jo oskrbniki s pomočjo centra za obveščanje že izsledili in jo ujeli.

Do vsega tega je privedel lov na dva samca kengurujev, ki so ju podarili madžarskemu živalskemu vrtu. Takšne menjave so povsem običajne za živalske vrte, saj z njimi ohranjajo gensko raznolikost živali v ujetništvu. Sicer pa so to priložnost izkoristili še za veterinarski pregled ostalih kengurujev, ki so jih prav tako morali ujeti. To je pobeglo samičko vznemirilo in zato je zbežala iz kletke. Zdenka Fischinger sicer trdi, da se živali v kletkah počutijo varne in da so običajno bolj preplašene, kadar se znajdejo zunaj njih.

Sicer pa v živalskem vrtu v prihodnje načrtujejo še druge menjave. Tokrat so jim iz Madžarske pripeljali samca antilope, za katerega upajo, da bo oplodil njihovi samici in bodo tako kmalu imeli antilopje mladiče.