Potrebovali so tovornjake, da so ribo lahko premaknili. Foto: Youtube/Atlantic Naturalist
Potrebovali so tovornjake, da so ribo lahko premaknili. Foto: Youtube/Atlantic Naturalist

Ko so raziskovalci v bližini otoka Faial, ki sodi v arhipelag Azorskih otokov, decembra lani odkrili ribo velikanko, je že poginila. Vse do zdaj so jo preučevali, merili in ji vzeli DNA-vzorec, odkritja pa nedavno objavili v znanstveni reviji Journal of Fish Biology.

Tehtnica je pokazala 2744 kilogramov, kar je več kot 400 kilogramov več od prejšnje najtežje ribe kostnice, ki so jo odkrili v japonskih vodah leta 1996 in je tehtala "le" 2300 kilogramov, piše CNN. Riba rekorderka je bila dolga 3,25 metra in visoka 3,59 metra, na najširšem delu pa je bila široka 86 centimetrov. Spola ji niso določili.

Vodja raziskave Jose Nuno Gomes-Pereira je dejal, da je res škoda, da je tako velika žival poginila, saj je bila zagotovo "kralj odprtih morij". Dodal je, da ga veseli, da so oceani še vedno dovolj čisti, da lahko v njih živijo tudi največje vrste, a da se razmere zaradi onesnaževanja vse bolj slabšajo.

Ribe kostnice so največja skupina rib

Ribe kostnice sestavljajo najobsežnejšo in najbolj raznoliko skupino rib, v katero uvrščamo več kot 90 odstotkov vseh ribjih vrst. Vse kostnice imajo lahko in hkrati čvrsto notranje ogrodje, ki je v celoti ali delno koščeno. Poznamo kar okoli 29.00 vrst rib kostnic. Riba, ki so jo odkrili pri Azorih, je pripadala vrsti velika sončna riba oziroma mola. Mladice te ribe spominjajo na majhne ribe napihovalke z velikimi prsnimi plavutmi, repno plavutjo in telesnimi bodicami, ki jih odrasli nimajo. Mola živi v vseh oceanih, tako zmernih kot tropskih pa tudi v Sredozemskem morju.

Najtežja vrsta ribe nasploh je kitovec. Najtežjega so leta 1949 odkrili v pakistanskih vodah, težek je bil kar 21,5 tone.