"Ljudje imajo poroke. Zakaj jih ne morejo imeti tudi psi?" Foto: Reuters

Na Kitajskem, kjer rodnost ostaja nizka, družba pa se še naprej vztrajno stara, vladne politike niso imele veliko uspeha pri spodbujanju več ljudi k poroki. To pa ne velja za živali.

V državi namreč vztrajno narašča število primerov, ko si večno zvestobo obljubijo hišni ljubljenčki. Ti so namreč vedno bolj priljubljeni, njihovi skrbniki pa so zanje tudi pripravljeni zapraviti več denarja.

"Mislim, da bo vse več pasjih porok." Foto: Reuters

"Ljudje imajo poroke. Zakaj jih ne morejo imeti tudi psi?" meni eden izmed pasjih skrbnikov. Čeprav se mu sicer ne mudi, da bi zapečatil zvezo s svojo srčno izbranko, se je njegova psička Bree sprehodila do oltarja. Tam je obljubila, da bo vedno delila priboljške in se igrala s svojim možem Bondom. Ljubitelj psov, ki upa, da bo slovesnost zlatima prinašalcema dala "občutek rituala", si sam sicer želi samo enega otroka, po poroki pa že nestrpno pričakuje mladičke.

Par je pasji poročni obred skrbno načrtoval več mesecev. Poskrbel je za profesionalne fotografe, oblikovala poročne brošure in torto po meri, na kateri sta tudi figurici pasjih zakoncev, za katero sta odštela 800 juanov (okoli 100 evrov). Manjkala ni niti bela čipkasta obleka neveste.

Na Kitajskem več kot 116 milijonov mačk in psov

"Mislim, da bo vse več pasjih porok," je za Reuters dejala lastnica pekarne za hišne ljubljenčke, ki je ta posel začela leta 2022. Čeprav je bila pred leti nad prošnjo za pasjo poročno torto sprva presenečena, je od takrat poskrbela že za več podobnih slovesnosti.

Količina denarja, ki so ga Kitajci namenili za kosmatince, se je leta 2023 v primerjavi z letom prej povečala za 3,2 odstotka, na 279,3 milijarde juanov (približno 35,5 milijarde evrov).

Od leta 2023 je bilo po podatkih raziskovalnega podjetja Acuity Knowledge Partners v mestih na Kitajskem več kot 116 milijonov mačk in psov. Če enakomerno porazdelimo po kitajskem mestnem prebivalstvu, ima približno vsak osmi Kitajec mačko ali psa, pri čemer je večina lastnikov mlajših od 40 let.