Letalo je relativno mirno pristalo. Foto: AP
Letalo je relativno mirno pristalo. Foto: AP

Pred dnevi je z Bahamov proti Floridi vzletelo majhno letalo (Cessna 208) z dvema potnikoma in pilotom. Ko so se približali Floridi, je eden od potnikov, Darren Harrison, rahlo paničen sprožil klic na pomoč. Kot je pojasnil pozneje, je pilot potožil, da se ne počuti najbolje, začel zmedeno govoriti, nato pa se onesvestil in z glavo "padel" na krmilo, zaradi česar se je letalo z nosom obrnilo navzdol.

"Znašli smo se v resnem položaju. Moj pilot je omedlel. Meni pa se ne sanja, kako upravljati letalo," je Harrison precej neposredno začel svoj klic na pomoč. Odzvali so se v nadzornem stolpu letališča Palm Beach na Floridi, kjer je bil tisti dan dežuren Robert Morgan, tudi inštruktor prihodnjih pilotov. Potnika je najprej vprašal o koordinatah letala. "Nimam pojma. Pred sabo vidim obalo Floride, a ne vem, kje smo," mu je odgovoril Harrison, Morgan pa mu je nato svetoval, naj poravna krila in leti vzporedno z obalo. "Trudimo se vas najti," ga je skušal pomiriti.

Kontrolorji letenja so hitro ugotovili, da letalo leti proti Boci Raton. Tudi tam je sicer letališče, a ker ima krajšo pristajalno stezo in je bolj prometno, se je Morgan odločil, da ga preusmerijo proti Palm Beachu.

Kot je Morgan pozneje priznal za lokalno televizijsko postajo WPBF-TV, kljub 20-letnim pilotskim izkušnjam ni sam še nikoli upravljal tega modela cessne, a si je takoj priskrbel fotografije notranjosti kabine, tako da je lahko "pilotu" govoril, kako letalo upravljati. "Vedel sem, da je letenje v vseh letalih podobno. Vedel sem, da moram poskrbeti, da bo on (Harrison, op. a.) ostal miren, da ga moram usmeriti na pristajalno stezo in da mu moram razložiti, kako zmanjšati hitrost letenja, da se bo začel lepo počasi spuščati," je po poročanju AP-ja razlagal po dogodku, obenem pa priznal, da je bila celotna izkušnja tudi zanj nekaj novega: "Počutil sem se, kot da sem v filmu."

Na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu (vsako tovrstno komuniciranje se namreč snema), je slišati, kako Morgan "pilota" korak za korakom usmerja proti letališču. Ker je bila zveza slaba, sta se zadnji del poleta pogovarjala po prenosnem telefonu.

Dogodek, ki bi se lahko končal tragično, je tako minil brez hujših posledic za oba potnika. Pilota medtem zdravijo v bolnišnici, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, ni jasno, še navaja AP. Ameriška letalska zveza je medtem sprožila rutinsko preiskavo dogodka.