"Takole na svet prihaja drugi zmajček," so zapisali v Postojnski jami. Foto: Iztok Medja/Postojnska jama
Človeška ribica, proteus
Novica o razmnoževanju človeške ribice je medtem obkrožila svet, so se pohvalili v Postojnski jami. Foto: Alex Hyde, Postojnska jama

Le malo po tem, ko se je iz jajčeca izvalil prvi mali "zmajček", je iz drugega začel lesti še njen bratec oz. sestrica. A si je, kot pravijo v družbi Postojnska jama, vzel malo več časa in se le počasi prebijal skozi membrano jajčeca. Kot je znano, se je prvi proteus izvalil zelo hitro. "Naš prvi zmajček se je v življenje dobesedno izstrelil, v enem samem poskusu. Tudi zaradi tega so posnetki z infrardečo kamero neprecenljiva dediščina, tako za biologe kot javnost, kajti izleganje proteusa še ni bilo posneto," so dejali pred dnevi.

Za zdaj kaže, da se jima bo pridružila še vsaj ena človeška ribica, še pravijo, obenem pa opozarjajo: "Ne smemo pozabiti na vse negotovosti, ki pretijo nad mladimi 'zmajčki'. V upanju, da se vse dobro izteče, držimo pesti za naše ličinke."

Za zdaj preživelo 22 jajčec
Jajčeca je, kot smo že poročali, človeška ribica v velikem akvariju sredi jame začela odlagati 31. januarja, kaj kmalu pa so se začeli zarodki v njih vse bolj premikati in tako dokazovati rast in razvoj. Skupno je odlegla 64 jajčec, 22 pa se jih še razvija, so pojasnili pred dnevi in dodali, da se v naravi po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička, zato je tako dobra statistika zares pravi čudež.