Veliko težo naj bi imela prav družbena stran prvenstva. Foto: Reuters
Veliko težo naj bi imela prav družbena stran prvenstva. Foto: Reuters

Argentinski pisatelj Luciano Wernicke je pred začetkom svetovnega prvenstva v nogometu, ki se bo kmalu začelo v Katarju, izdal najnovejšo, tretjo različico knjige Incredible World Cup Stories (Neverjetne zgodbe svetovnega prvenstva) – za vsako prvenstvo doda novo poglavje. V njej je znova zbral bizarne pripetljaje, ki so se zgodili v preteklosti te športne prireditve. 53-letnik naj bi na pokrivanje najpomembnejšega športnega dogodka na svetu gledal z različnih perspektiv, saj po njegovem mnenju "tudi najmanjše zgodbe opišejo, kaj je strast do nogometa".

Ena izmed anekdot v knjigi, ki je sicer izdana v 20 različnih jezikih, je tako posvečena tudi Albancu, ki je leta 1994 v stavnici na zmago Argentine proti Bolgariji zastavil kar svojo ženo. Stavo je izgubil, posledično pa ga je zapustila tudi zgrožena žena. Šestnajst let pozneje je radijska postaja v Južni Afriki, ki je bila leta 2010 gostiteljica svetovnega prvenstva, ponudila dve vstopnici za finalno tekmo tistemu, ki za to naredi najbolj noro stvar. Vstopnici sta na koncu končali v rokah moškega, ki je zanju skočil v reko, polno krokodilov.

Tema dvema se pridružujeta tudi zgodbi o urugvajskem nogometašu, ki se je na igrišče vrnil tik po srčnem napadu, ljubezen med ruskim parom pa je uničil prepir, kdo je boljši Lionel Messi ali Cristiano Ronaldo.

Trenutno Wernicke že zbira posebne in nenavadne pripetljaje za naslednje poglavje, ki bo o prihajajočem turnirju v Katarju, prvem, ki bo potekal v državi Bližnjega vzhoda. "Veliko je zanimivih stvari, začenši z vsemi temi zahtevami glede bojkota in težavami glede človekovih pravic," je pojasnil avtor, ki ne dvomi, da bo še veliko zgodb izhajalo zunaj športa – po njegovem mnenju bo veliko težo imela prav družbena stran prvenstva.