Ker so med pandemijo covida-19 veljale omejitve potovanj, gorske odprave, tudi na najvišjo goro na svetu, niso bile mogoče. Andrew Hughes, ki naj bi med zaprtjem spoznal, da skupnost pogreša bolj kot vrhove, je tako dobil idejo, da bi se z ekipo pohodnikov lotil posebnega podviga. "Najboljše stvari v življenju so pogosto tiste, ki jih delimo z drugimi," je dejal Američan.

5. maja 2021 se toplo oblečeni pustolovci z vsega sveta na Mount Everest tako niso odpravili, da dosežejo vrh, ampak da si na okoli 6496 metrih, v taboru 2, privoščijo piškote in skodelico čaja. Da je čajanka v Nepalu potekala najvišje kot kadar koli prej na svetu, so pred kratkim iz Guinnessove knjige rekordov potrdili še uradno. Nov dosežek za "najvišje ležečo" čajanko je tako nekdanji rekord presegel za več sto metrov višine, poroča CNN.

Največji izziv: kako do cilja piškote prenesti, ne da bi se zdrobili

Pustolovščina seveda ni potekala brez zapletov. Poleg tega, da jim je na dan izziva zagodlo vreme – nevihta je prinesla hud snežni metež –, naj bi bila najtežja nošnja pripomočkov, čaja in hrane skozi nepredvidljivo pokrajino, ki je vključevala tudi zmrznjene slapove. Pri tem so morali predvsem paziti na piškote, ki jih je Hughes prinesel iz Seattla. Ne da bi se preveč zdrobili, so namreč morali prestati dolg polet, prevoz z jakom do baznega tabora in prečkanje neusmiljenega terena.

"Rekord bo za vedno ovekovečil nepozaben trenutek in izkušnjo v mojem življenju," je priznal idejni vodja podviga in upajoče dodal, da bo njihov podvig "navdihnil druge, da poiščejo svoje sanje, ne glede na višino". Leta 2019 mu je sicer poskus osvojitve vrha strehe sveta spodletel, dosegel pa ga je dva tedna po čajanki. Partnerji podviga so sicer v obliki opreme lokalnim nepalskim pohodnikom in podpornim ekipam, brez katerih "nikogaršnje sanje o Everestu ne bi bile dosegljive", podarili več tisoč dolarjev.