Foto:
Foto:
Po koncu deževja se bodo podgane vrnile na riževa polja in lov se bo začel.

27-letni kuhar Soeung Ti je ponosno poudaril, da je njegova skromna restavracija edina v Kambodži, kjer pripravljajo izključno jedi iz podganjega mesa.

Na začetku je kuhal le za svojo družino, ko pa so njegove specialitete poskusili obiskovalci, jih je začel prodajati navdušenim sovaščanom.

Soeung bo majhne podgane, ki živijo na riževih poljih, dobil šele, ko se bo monsun končal in se bodo podgane iz višjeležeče okolice vrnile na nižja, zdaj popolnoma poplavljena riževa polja.

Porcija dveh ocvrtih podgan, ki jo domačini običajno poplaknejo z riževim žganjem ali mrzlim pivom, je v Soeungovi okrepčevalnici smešno poceni. Kljub temu k njemu zaidejo tudi zelo imenitni gostje, kar je zanj še en dokaz, da so njegove podganje jedi odlične.

Eden od sovaščanov je povedal, da je na krožnikih podganje meso nadomestilo meso gosi in piščancev. Čeprav ne vedo veliko o njegovi prehranski vrednosti, se vaščani strinjajo, da je meso res odlično.

Veliko se jih že pripravlja na nočni lov na podgane po koncu deževja. Na polja se podajo s svetilkami in bambusovimi palicami. Ulov prodajo Soeungu, konkurenco pa jim že delajo prekupčevalci s podganami, ki so se pojavili, ko so izvedeli za njihovo priljubljenost.

Podgane na krožniku v Kambodži tudi sicer niso redkost. Starejši se spominjajo, da so jih rešile lakote med državljansko vojno. Najbolj priljubljene so majhne podgane, nad večjimi pa le vihajo nos, saj imajo predebel kožuh.