Raziskava je pokazala, da sta moževa plača in ženino gospodinjsko delo povezana. Foto: EPA
Raziskava je pokazala, da sta moževa plača in ženino gospodinjsko delo povezana. Foto: EPA
Žene, ki doma gospodinjijo, moškim omogočajo, da se bolj posvetijo svojemu delu.
V raziskavo so vključili vse vrste poklicov, od nekvalificiranih delavcev, pa vse do najbolje plačanih manegerjev. Foto: EPA

Elena Bardasi in Mark Taylor z britanskega Inštituta za socialne in ekonomske raziskave sta ugotovila, da poročeni moški, katerih žene doma opravljajo gospodinjska dela, zaslužijo približno tri odstotke več kot neporočeni moški na primerljivih položajih.

Razlika v plači pa naj bi izginila, takoj ko se žena zaposli, pa tudi v primeru, da ne opravlja večine gospodinjskih del.

"Dokazano je, da poročeni moški zaslužijo več kot samski. Naša raziskava pa je pokazala, da je razlika v plači povezana z gospodinjsiki deli, ki naj bi jih opravljale žene," je povedal Mark Taylor, ki poučuje na univerzi v Essexu v vzhodni Angliji.

Če je žena doma, ima mož več časa
Za povezavo med plačo in gospodinjskim delom je Taylor ponudil dve možni pojasnili. Zakon naj bi moškemu dovolil, da se osredotoči na svoje delo, s tem pa poveča produktivnost in posledično svojo plačo. Druga razlaga pa pravi, da zaradi zakona moški lahko več svojega časa nameni spretnostim, povezanim z njegovim delom, s tem pa se izboljša kvaliteta njegovega dela in seveda zviša plača.

Taylor in Bardasi sta analizirala urne postavke 3.500 moških, ki so bili anketirani od leta 1991. V raziskavo so vključili vse vrste poklicov, od nekvalificiranih delavcev pa vse do manegerjev in profesionalcev.