V Hongkongu je dražbena hiša Sotheby's ponudila bleščeč rožnati diamant, poimenovan Williamson Pink Star. Za 11,15-karatni kamen so pričakovali, da bodo iztržili več kot 21 milijonov ameriških dolarjev (okoli 21,12 milijona evrov) in želja se je uresničila. Drugi največji rožnati diamant, ki se je kadar koli pojavil na dražbi, so namreč prodali za kar 57,7 milijona dolarjev (okoli 59,1 milijona evrov).

Rožnati lepotec je tako postavil svetovni rekord za najvišjo ceno za karat diamanta prodanega na dražbi – za en karat je zasebni zbiratelj iz Združenih držav Amerike odštel skoraj 5,2 milijona dolarjev (okoli 5,3 milijona evrov). Prejšnji rekord je držal modri diamant, ki so ga prodali leta 2015, ki je dosegel 4 milijone dolarjev (okoli 4,1 milijona evrov) za karat, poroča AP.

"To je osupljiv rezultat, ki dokazuje odpornost vrhunskih diamantov v nestabilnem gospodarstvu," je dejal Tobias Kormind, generalni direktor podjetja 77 Diamonds in dodal, da so se cene nekaterih najkakovostnejših diamantov na svetu v zadnjih 10 letih podvojile.

Nosi ime dveh "diamantnih velikanov"

Ime enega izmed najčistejših diamantov na svetu, ki je v naravi prava redkost, je sicer poklon dvema drugima rožnatima predstavnikoma dragocenih kamnov. Prvi del imena je posvečen 23,6-karatnemu Williamsonu, ki ga je leta 1947 kanadski geolog John Thorburn Williamson kraljici Elizabeti namenil kot poročno darilo. Našel ga je sicer v svojem rudniku v Tanzaniji, od koder izvira tudi Williamson Pink Star.

Drugo ime je diamant dobil po CTF Pink Star, ovalnem diamantu z 59,6 karata, ki so ga leta 2017 prodali za rekordnih 71,2 milijona ameriških dolarjev (okoli 71,3 milijona evrov). Ta še vedno ostaja najdražji diamant, ki je bil kdaj koli prodan.