Foto:
Foto:
Pesnik Dylan Thomas je bil reden gost temačnih barov v umetniškem Villageu.
Nekatere beznice zgodovinskega pomena so danes zatočišče kriminalcev.

Newyorški nostalgik Joe Bob Briggs se je podal na popotovanje od bara do bara in se vprašal: Kje so tiste beznice, ki so včasih bile? Kaj sta zob časa in desetletje strogih županov prizadejala manhattanski instituciji - beznici? Se je sploh še mogoče slikovito napiti do smrti v templju razuzdanosti, kjer rdečelični mesarji prepevajo stare irske pesmi, padli angeli ženskega spola ponujajo poceni nežnosti in omamljeni filozofi razglabljajo o romanih, ki jih ne bodo nikoli napisali? Ne, ni, ugotavlja Briggs.

Ostajajo le sledovi beznic
Newyorške beznice izginjajo zaradi udarcev, ki so še usodnejši od prohibicije: gre za zdravstvene zakone, protipožarne zakone, dovolilnice, prepovedi kajenja, obsedence z zdravim življenjem, ki skrbijo za svoja jetra in ženske s torbicami Prada. Ostajajo le sledovi beznic, ki so spodbujale velike ume in razvrat v dobi diska.

Seveda je še vedno mogoče nezaslišano: beg z Manhattna v Brooklyn, Bronx, celo Jersey City - v bare, ki so še vedno polni hrupa in pozabljenega znamenja izrojenosti, cigaretnega dima. A Manhattan je bil prestolnica beznic. Tam se je poslovalo in sklepalo pogodbe z hudičem, politiziralo in razpravljalo, tam se je oblikovala ameriška literarna dediščina, se dogajala seksualna revolucija, pa revolucija rokenrola, beatništvo in vzpon novega žurnalizma. Danes so ti bari le še navedbe v turističnih vodičih, razočarano spoznava Briggs in nadaljuje z definicijo beznice in tega, kar beznica ni.

Definicija beznice
Kaj ni beznica? Vsekakor beznica ni nobeden od barov, v katerem so se s cosmopolitani opijale zvezdnice Seksa v mestu. Po drugi strani se v kategorijo beznic uvršča kar nekaj krajev, kjer osumljence iščejo v nanizankah o newyorških policistih. V beznici ne ponujajo koktejlov, katerih imena je težko izgovoriti. Gre le za konzumacijo žganih pijač in vsega, kar sledi potem. V beznico se ne gre na kozarec piva. Kaj šele vina! Pivnice so kraji, kamor gredo ameriški poštarji na pivo, preden umorijo svoje žene.

V beznici so strogo prepovedani slavni DJ-ji, martiniji, večeri poezije, umetniška dela na steni, eksotična belgijska piva, majice z logotipom bara, go-go plesalke ali plesalci, natakarji z mikrofoni in slušalkami, kar koli elektronskega ali disko, glasba Linkin Parka, "teženje" nežnejšemu spolu, skoraj vsa glasba v živo, še posebej džez, usnjeni barski stolčki in podobna navlaka.

V beznici so dovoljena različna kičasta okrasja, čigumiji in podobno na stenah, ostanki človeških izbljuvkov in drugih telesnih izločkov, karaoke, mize za biljard, videoigrice (a le, če so antične ali pokvarjene), džuboksi, božično okrasje sredi poletja, žamet.

Najbolj strašne beznice New Yorka
In še nekaj najstrašnejših newyorških beznic, ki so preživele zob časa - a se jim je po nasvetu Briggsovega sodelavca s terena Justina Rocketa Silvermana pametno izogniti.

Brooklynski Alibi Club je znan po študentu, ki je zabodel roparja na stranišču. Edini telefon v baru je pokvarjen, po natakarjevih besedah telefonska družba ne želi poslati uslužbenca v bar, da bi ga popravil. The Hole (po slovensko Luknja) telefona sploh nima, gre pa za najbolj ogabno zbirališče punkerjev v mestu - najbrž ni treba omenjati, da treznih gostov ni. Ob četrtkih za 10 dolarjev lahko pijete brez omejitev. V Mermaids (po slovensko Sirene) vas bodo otipali najmanj dvakrat: najprej redar, nato "plesalke". Penn Place Pub je tako strašljiv, da so ga zaprli. Na vratih vas bo pričakal napis, da je bar zaprt za nedoločen čas po sodnem odloku zaradi 220. člena newyorškega kazenskega zakonika: kriminalno dejanje prodaje ali posedovanje ilegalnih mamil. In izogibajte se cele soseske okrog glavne avtobusne postaje Port Authority okrog Devete avenije in 42. ulice, še svetuje Silverman.