Foto:
Foto:

Seveda ne gre za čisto običajen martini. V hotelu, kjer so se srečevali slavni književniki na razvpiti Okrogli mizi, ta pijača vključuje tudi diamant na dnu. Za zdaj, ponujajo ga šele dober teden dni, takšnega martinija ni naročil še nihče, v hotelu pa upajo, da se bo kmalu pojavila kakšna romantična (in premožna) duša.

Pijača naj bi se skladala s tradicijo slavnega hotela, kjer so se ob okrogli mizi redno srečevali ameriška kritičarka, satirična pesnica in pisateljica kratkih zgodb Dorothy Parker, pisec Robert Benchley, dramatik George S. Kaufman in ustanovitelj časopisa The New Yorker, Harold Ross.

Danes prtičke v hotelu krasi citat Parkerjeve, nekakšna oda martiniju: "Zelo rada spijem martini - a največ dva. Po treh sem pod mizo, po štirih pa pod gostiteljem." Direktor hotela meni, da bi se Parkerjeva na idejo o martiniju za 10.000 dolarjev odzvala z mešanimi občutki: všeč bi ji bila, če bi ga lahko spila. Dodaja, da bi ji bilo manj do diamanta kot do martinija.

A pivcem ni treba skrbeti, da bodo v trenutku omame po pomoti naročili to dragoceno pijačo. Treba jo je naročiti 72 ur, preden bi jo radi popili, kupec pa se mora srečati tudi z draguljarjem in izbrati kamen, ki naj bi se nahajal v kozarcu. Pogovorijo se tudi s hotelskim osebjem, da se slučajno ne bi zgodila dostava k napačni mizi.