Foto:
Foto:
V ZDA je življenje najbolj varno na Havajih, najbolj nevarno pa v Atlanti.
Za izhodišče so si izbrali New York.

Luksemburgu po varnosti sledijo Helsinki, Bern, Ženeva in Zürich. Takoj za Bagdadom je po nevarnosti življenja Abidžan v afriški Slonokoščeni obali.

V ZDA si prvo mesto glede varnosti življenja delijo Honolulu, Lexington, San Francisco in Winston Salem, na dnu lestvice pa je Atlanta.

Dobro so se glede varnosti odrezala nemška mesta, Rim, Atene in London pa so se uvrstili precej nizko v primerjavi z drugimi zahodnoevropskimi mesti zaradi visoke stopnje manjših prekrškov. Madrid je dobil malo točk zaradi terorizma.

V svetovalnem podjetju za človeške vire Mercer so ocenili 215 lokacij glede na stopnjo kriminala in notranjo stabilnost. Za izhodišče so si izbrali New York in mu dodelili 100 točk.

Glavni raziskovalec pri Mercerju je povedal, da se mesta, ki so se uvrstila na vrh lestvice po varnosti, nahajajo v politično stabilnih državah z dobrimi mednarodnimi odnosi in stabilno gospodarsko rastjo. Mesta z malo točkami pa so v nemirnih državah, kjer pravo nima resne vloge in so stopnje zločina visoke.

Raziskava o splošni kakovosti življenja pa je upoštevala 39 kriterijev, med njimi zločine, zdravje, izobrazbo in javni prevoz. Na vrh sta se tako uvrstila švicarska Ženeva in Zürich, sledita pa jima Vancouver in Dunaj.