Sudoku je prevzel številne
Sudoku je prevzel številne "mislece" po vsem svetu. Foto: EPA

Že pred dvema letoma je upokojeni matematik James F. Crook postal ena najbolj osovraženih oseb, saj so mu ljubitelji sudokuja očitali, da jim je uničil vse veselje do reševanja. Na spletni strani Skupnosti ameriških matematikov je objavil algoritem za rešitev sudokuja.

Svoje odkritje je opisal kot tristopenjski algoritem, ki temelji na vračanju v izhodišče, dokler ne najdemo rešitve - za vsako od devetih manjših polj s sistemom izločanja poiščemo tiste številke, ki še pridejo v poštev, pri tem pa se vedno znova vračamo v izhodišče, na prvo stopnjo.

Kmalu pa so si sudokujevci oddahnili, saj so ugotovili, da Crook vseeno ni odkril Amerike - pod novico ste se takoj oglasili tudi naši uporabniki in povedali, da "Crookov algoritem" tako ali tako sami že ves čas uporabljate.


Google Goggles bo rešil namesto vas
Zdaj pa bo rešitev te številske križanke še dostopnejša in pravzaprav takojšnja. Google je namreč razvil aplikacijo Goggles 1.3 za operacijski sistem za "pametne mobilnike", ki bo olajšal prepoznavo črtnih kod ter tiskanih oglasov iz večjih ameriških časopisov in revij, a znal tudi rešiti sudoku. Vaša naloga je le, da z mobilnikom fotografirate sudoku, s pomočjo aplikacije Google Goggles pa vaš mobilnik nato reši številčno križanko namesto vas.

V spodnjem videoposnetku si oglejte tekmo s časom med "tradicionalno" reševalko sudokuja in reševalcem, ki ima pomoč aplikacije Google Goggles.