Kaukonen je v 110 stopinj Celzija vroči savni zdržal najdlje izmed vseh 150 tekmovalcev. Foto: EPA
Kaukonen je v 110 stopinj Celzija vroči savni zdržal najdlje izmed vseh 150 tekmovalcev. Foto: EPA

Svetovna prvaka sta postala Timo Kaukonen in Rusinja Tatjana Arhipenko, ki sta se v savni, ogreti na 110 stopinj Celzija, potila več kot tri minute.

Kaukonen se je v savni "grel" tri minute in 46 sekund oziroma dve sekundi dlje kot njegov rojak Ilkka Pöyhiä. Pri ženskah je bila najpogumnejša Arhipenkova, ki je v savni ostala tri minute in devet sekund.

Na tekmovanju, ki ga od leta 1999 organizirajo v mestu Heinola, približno 140 kilometrov severno od Helsinkov, se je zbralo 150 tekmovalcev iz več kot 20 držav. Med drugim so prišli iz Belgije, Belorusije in Švedske.

Finska je znana tudi po tem, da organizira priljubljeno tekmovanje v metanju prenosnih telefonov, tekmovanju, v katerem se pomerijo moški, ki nosijo svoje partnerice, in plavanju v ledeno mrzli vodi.

Ženske predstavnice niso nič manj vzdržljive kot njihovi moški kolegi. Zmago je na koncu odnesla Rusinja Tatjana Arhipenko s številko 8 na levi rami. Foto: EPA
Po prihodu iz savne se je Kaukonen dobro počutil. Foto: EPA
V dvorani, kjer je postavljena savna, se vsako leto zbere lepo število navijačev. Foto: EPA
Poznate frazem "za zmago se je moral dobro spotiti"? Letošnji zmagovalec je na istem tekmovanju zmagal že leta 2007. Foto: EPA
Letošnje tekmovanje je bilo že jubilejno, 10. po vrsti. Foto: EPA
Lani je v "peklu" najdlje zdržal Norvežan Bjarne Hermansson. Foto: EPA