Tudi naši najboljši prijatelji rabijo ohladitev v poletni vročini. Foto: epa
Tudi naši najboljši prijatelji rabijo ohladitev v poletni vročini. Foto: epa
Italijani se bodo avgusta množično odpravili na počitnice, tudi v družbi domačih ljubljenčkov. Foto: epa

Avtorji upajo, da bo ta lastnike živali spodbudil, da svoje ljubljence vzamejo s seboj na počitnice.

Vsako poletje se namreč v Italiji število zapuščenih psov in mačk zelo poveča, saj marsikatera družina svojega štirinožca raje pusti na ulici, kot da bi ga vzeli s seboj na dopust. Približno 150.000 psov in 200.000 mačk v poletnih mesecih ostane brez doma, zato od lani brezvestne lastnike lahko doleti denarna kazen.

V vodniku, ki bo izšel prvi teden junija, so opisali 1.600 italijanskih hotelov in penzionov ter 222 lokalov, ki ponujajo hrano. Najbolj psom in mucam prijazne so ocenili s štirimi tačkami, tisti, ki so se odrezali najslabše, pa so dobili le eno tačko.

Urednik "štirinožnega" vodnika je pred izidom povedal, da je Italija v zadnjem desetletju precej bolj prijazna domačim ljubljenčkom. Lastniki hotelov in restavracij ter drugi turistični delavci se vedno bolj zavedajo, da so turisti, ki s seboj pripeljejo kosmatinca, pomembni in ravno tako spoštovani gostje.

V podeželskem gostišče v osrčju Toskane, ki je bilo ocenjeno s štirimi tačkami, je 24 ur dnevno prisoten veterinar, večkrat na dan pa skuhajo svežo hrano za pse in mačke.