Foto:
Foto:
Ustna higiena je zelo pomembna.

Poleg tega je švedska raziskava, katere namen je bil prikazati prednosti dobre ustne higiene, tudi pokazala, da si par med poljubom izmenja 0,7 grama proteinov, 0,45 grama maščob in 0,19 grama drugih organskih snovi.

V sklopu te kampanje si bodo švedski farmacevti prizadevali tudi za zrušenje svetovnega rekorda v poljubljanju. Za naskok na rekord so izbrali kar pravi dan - dan zaljubljencev, 14. februar. Maratonski poljub bodo neposredno prenašali na spletni strani združenja švedskih farmacevtov.

Organizatorji trdijo, da želijo ljudi spodbujati k izboljšanju ustne higiene in s tem bolj odgovornemu poljubljanju, ki ne predstavlje le slabosti, kot je izmenjava bakterij, ampak tudi prednosti. Par, ki bo izbran za naskakovanje rekorda, bo po ocenah strokovnjakov med poljubljanjem porabil 7.436 kalorij, saj povprečna poraba znaša 4 kalorije na minuto.

Trenutno sta lastnika rekorda Louisa Almedovar in Rich Langley iz New Jerseyja, ki sta se leta 2001 poljubljala kar 30 ur, 59 minut in 27 sekund.

Par, ki bo izbran za naskakovanje rekorda, bo moral upoštevti stroge ukrepe za izboljšanje ustne higiene, med katere sodijo zdrava prehrana, čiščenje zob pod strokovnim nadzorom in učenje uporabe različnih vrst zobne nitke.

Človek pri francoskem poljubu uporabi 34 različnih obraznih mišic, pri navadnem poljubu na lice pa le 12.