Bocvana velja za eno največjih svetovnih proizvajalk diamantov (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay
Bocvana velja za eno največjih svetovnih proizvajalk diamantov (fotografija je simbolična). Foto: Pixabay

Kanadsko rudarsko podjetje Lucara Diamond Corp. je navdušeno sporočilo, da je na severovzhodu Bocvane, približno 430 kilometrov od glavnega mesta Gaborone, našlo prav poseben dragulj. Gre namreč za neobdelan 2492-karatni dragi kamen. Vrednosti ali kakovosti dragega kamna, ki so ga našli v rudniku diamantov Karowe, niso navedli.

Po besedah podjetja gre za enega največjih neobdelanih diamantov, kar so jih kdaj koli našli. Odkrili so ga z uporabo rentgenske tehnologije. "Navdušeni smo nad najdbo tega izjemnega 2492-karatnega diamanta," je poudaril predsednik in izvršni direktor družbe Lucara William Lamb.

Dragoceno najdbo naj bi si še danes ogledal predsednik Bocvane Mokgweetsi Masisi.

Bocvana sicer velja za eno največjih svetovnih proizvajalk diamantov, ki so njen glavni vir dohodka. Pred najnovejšo najdbo je bil največji diamant iz te države na jugu Afrike 1758-karatni dragi kamen, ki ga je leta 2019 izkopala družba Lucara in ga poimenovala Sewelo.

Za največji diamant draguljarske kakovosti, kar so jih kdaj koli našli, velja 3016,75-karatni diamant Cullinan, ki so ga odkrili leta 1905 v Južni Afriki.