2 Cool 4 Skool, Skool Luv Affair, The Most Beautiful Moment in Life Pt. 2, Wings, You Never Walk Alone, Love Yourself: Tear, Map of the Soul: 7, Proof, Dynamite in Butter. Foto: AP
2 Cool 4 Skool, Skool Luv Affair, The Most Beautiful Moment in Life Pt. 2, Wings, You Never Walk Alone, Love Yourself: Tear, Map of the Soul: 7, Proof, Dynamite in Butter. Foto: AP
Sorodna novica Za vsako uspešno skupino stojijo močni oboževalci – BTS ni izjema

Mineva 10 let, odkar so se na skupno glasbeno pot uradno podali člani južnokorejske skupine BTS – to sestavljajo Jin, SUGA, j-hope, RM, Jimin, V in Jungkook. Ker je septetu od debija leta 2013 v zadnjem desetletju doma in v tujini uspelo marsikaj, kar predhodnikom ni – tako v glasbi, postali so prva k-pop zasedba z grammyjevo nominacijo, kot tudi na drugih področjih – jih je nekdanji južnokorejski predsednik na srečanje Združenih narodov poslal kot posebne odposlance za prihodnje generacije in kulturo, spoznali so ameriškega predsednika Joeja Bidna, veljajo pa tudi za eno izmed najuspešnejših k-pop zasedb vseh časov.

Večtedensko praznovanje okrogle obletnice se je že začelo, med drugim so se vijoličasto – ta barva je eden izmed njihovih zaščitnih znakov – obarvale številne znamenitosti v Seulu. Oblasti upajo, da bo slavje pripomoglo k turizmu, privlačni naj bi bili predvsem kraji, povezani s skupino, ki zaradi svojega vpliva velja za nacionalni zaklad – to vključuje tudi prizorišča snemanj videospotov in koncertov.

Poleg tega so na digitalnih zaslonih po stavbah prikazane raznolike čestitke, v prihodnjih dneh pa se bodo zvrstili številni dogodki. Vrhunec bo v 17. junija, ko se bo vodja skupine RM v živo pogovarjal z oboževalci, znanimi tudi pod imenom ARMY. Druženje bo mogoče spremljati tudi po spletu. Temu bo sledil tudi barvit ognjemet v parku blizu reke Han.

BTS je sicer kot del FESTE (tako se imenuje vsakoletna obletnica debija, op. a.) že poskrbel z barvito vsebino, izdali so tudi pesem Take Two, s katero člani svoje oboževalce vabijo, da se jim po prvih desetih letih pridružijo v drugem poglavju njihove kariere, poroča AP.

To je prvič, da je poštni urad izdal spominsko znamko pevca ali skupine, ki je še dejavna

Desetletnici obstoja se je Južna Koreja poklonila tudi z izdajo priložnostnih znamk. Paket obsega 10 znamk, vsaka izmed njih nosi naslovnice enega izmed albumov skupine – uporaba obraza osebe na takih znamkah je namreč dovoljena le v izjemnih primerih. Med njimi so tako naslovnica albumov 2 Cool 4 Skool, Skool Luv Affair, The Most Beautiful Moment in Life Pt. 2, Wings, You Never Walk Alone, Love Yourself: Tear, Map of the Soul: 7 in Proof, tem pa se pridružujeta tudi naslovnici za njihovi pesmi Dynamite in Butter, ki sta dosegli izjemen uspeh na Billboardovih lestvicah (Z Dynamitom so postala prva k-pop skupina, ki se je zavihtela na prvo mesto lestvice Billboard Hot 100).

Cena posameznega lista z 10 znamkami je 7770 južnokorejskih vonov (okoli 5,6 evra). Prejšnji mesec je južnokorejska pošta odprla prednaročila za 120.000 izvodov listov znamk, ki so bili razprodani v samo treh urah. Zdaj bo na prodaj še dodatnih 1,5 milijona listov znamk, kar je skoraj dvakrat toliko, kot je do zdaj pošta prodala ostalih spominskih znamk, poroča The Korea Herald.

Korejska pošta priložnostne znamke izda v čast pomembnim osebnostim ali dogodkom, tokrat pa je prvič, da je poštni urad izdal tovrstno znamko, ki prikazuje pevca ali skupino, ki je še dejavna. V preteklosti sta za svojo obletnico znamke izdali tudi skupini Girls' Generation in Big Bang, a so te ustvarile njihove založbe skupin s pomočjo storitve tiska po meri korejske pošte.

Skupinske dejavnosti BTS-a trenutno mirujejo, saj sta dva člana, Jin in j-hope, že odšla na obvezno služenje vojaškega roka, se pa zato preostali posvečajo samostojnim projektom. Kot sedmerica naj bi se vrnili okoli leta 2025.