Foto: Instagram/posnetek zaslona
Foto: Instagram/posnetek zaslona

Kolesarski navdušenec Pete Stokes se je slabih osem ur in pol vozil po Adelajdi po vnaprej naštudirani poti, pri čemer je uporabljal aplikacijo Strava, ki s pomočjo GPS-a natančno sledi gibanju športnika. Na koncu kolesarske ture se je tako na aplikaciji izrisala prepoznavna podoba v vodi lebdečega dojenčka, ki "plava" za dolarskim bankovcem.

Stoker, sicer projektni vodja v enem izmed avstralskih nacionalnih parkov, je pozneje za avstralsko izdajo Guardiana pojasnil, da "kolesarska" poustvaritev albuma Nevermind ni njegov prvi tovrsten projekt, saj je na enak način na Stravi izrisal tudi podobo zmaja, dinozavrov, različnih živali, celo nekakšen selfi je naredil.

Med svojimi dozdajšnjimi projekti je izpostavil tudi podobo Ludwiga van Beethovna, ki jo je "izrisal" ob 250-letnici skladateljevega rojstva. Ob tem pa je 45-letnik prepričan, da mu bo prav poustvaritev naslovnice Neverminda ostala v najlepšem spominu, saj ga album spominja na mladost. "Ko je ta album izšel, sem bil v srednji šoli, star sem bil okoli 14 let in to so leta, ko se oblikuje tvoja ljubezen do glasbe," je še dejal in dodal, da so od takrat albumi zasedbe del njegove glasbene zbirke.

Sorodna novica 30 let kultnega Nirvaninega albuma Nevermind

Številni uporabniki Strave sicer kar tekmujejo, kdo bo izrisal bolj nenavadno, domiselno podobo s svojo bodisi tekaško bodisi kolesarsko potjo. Na Stravi so se tako znašli že številni Darth Vaderji, različne živali in celo snubitve. Stokes ob tem pravi, da je podoba, ki jo "mora" izrisati vsak uporabnik Strave, gotovo obris moških genitalij – in tudi sam se temu ni mogel upreti, skrušeno prizna.

Okoli ikonične naslovnice albuma se sicer te dni bije sodna bitka. Kot je znano, je goli dojenček zdaj 30-letni Spencer Elden, ki je tik pred 30-letnico izdaje Neverminda vložil tožbo proti zasedbi in nekaterim drugim vpletenim v izdajo albuma, češ da je podoba golega dojenčka na naslovnici otroška pornografija oz. da spodbuja pedofilijo. Zanimivo je sicer, da je Elden pred petimi leti sam poustvaril naslovnico in se (takrat oblečen) fotografiral v podobni drži.

Skupaj s tožbo je sicer razkril še, da ni sam od fotografije, ki jo poznajo tako rekoč po vsem svetu, nikoli ničesar dobil (razen težav s sovrstniki, ker je "ves svet videl moje genitalije"), njegovim staršem pa so takrat plačali borih 200 ameriških dolarjev (okoli 170 evrov).